Doğan Grubu’nun Yeni Sahibi Erdoğan!

HARUN ODABAŞI

Reuters, Sözcü gazetesi ve İhlas Haber Ajansı’na göre Türkiye’nin en büyük medya grubu Doğan Medya, Demirören Grubu’na satıldı. Üç yayın kuruluşu haber kaynaklarını her iki grubun yönetim katına dayandırıyor. Bu satırların yazıldığı saatlerde taraflardan herhangi bir yalanlamanın gelmemesi işin ciddiyetine yönelik bir fikir veriyor. Ancak resmi açıklamanın yapılmamış olması pürüzlerin tam giderilmediğini gösteriyor. Bu sebeple analizimizi demokrasilerde 24 saatin çok uzun sayıldığı ve satışın her an bozulabileceği kaydını düşerek yapacağız.

Her ne kadar Doğan Grubu uzunca bir süredir ‘Havuz medyası’ gibi yayınlar yapıyor olsa da satış Türkiye’deki dengelerin kalıcı olarak değiştiğine dönük işaretlerle dolu.

Hürriyet, Fanatik ve Posta gazeteleri, Kanal D ve CNN Türk kanalları, Doğan Haber Ajansı ile dağıtım şirketi YAY-SAT’ın yeni sahibi Erdoğan Demirören oluyor. Erdoğan Demirören, 2011 yılında Milliyet ve Vatan gazetelerini yine Doğan Medya’dan satın alarak sektöre adım atmıştı. Satışın KAP’a bildirilmesinin ardından Türkiye’nin en büyük medya grubu unvanı el değiştirecek.
Her ne kadar Doğan Grubu uzunca bir süredir “Havuz medyası” gibi yayınlar yapıyor olsa da satış Türkiye’deki dengelerin kalıcı olarak değiştiğine dönük işaretlerle dolu.
Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan istediği çizgiye çekmek için Doğan Grubu’na psikolojik ve ekonomik baskıdan hiç vazgeçmedi. Zaman zaman mali denetimlerle sıkıştırmasının yanında 28 Şubat’ta oynadığı etkin rolünden dolayı aynı grubun yargılanması gerektiğini hatırlatarak Demokles’in kılıcını grubun başından eksik etmiyordu. Erdoğan, Hürriyet ve CNN Türk’ü uçağına alarak akredite etse de gen uyuşmazlığı öyle ya da böyle vardı. Örneğin Doğan Haber Ajansı 15 Temmuz davalarının mahkeme safahatını hükümeti rahatsız etme pahasına haberleştiriyordu. Demem o ki, Türkiye’de dengelerin değişmesi durumunda taraf değiştirip sert muhalefeti yapacak bir grup olarak varlığını hissettiriyordu. Bu satış ile medya sektörü bir daha kolay kolay değişmeyecek ölçüde kalıcı olarak hükümetin eline geçiyor demektir. AKP, alternatifsizliği üzerinden siyasette gerçekleştirdiği dizaynın daha mükemmelini medyada da sağlamış oluyor.
Dikkat çeken bir diğer nokta, Doğan Medya Grubu’nun arkasındaki güçler açısından bu satışın ne anlama geldiği. Grubun kağıt üzerinde sahibi Aydın Doğan gözükse de grup bir koalisyon tarafından yönetiliyor denebilir. Türkiye’nin iç ve dış politikasını ilgilendiren pek çok konuda Doğan Medya tek başına kamuoyu oluşturabilme gücüne sahip. Moderniyle post-moderniyle darbelerin arkasında olmasından tutun, hükümetlerin kurulması ve bakan isimlerine kadar başta Hürriyet gazetesi olmak üzere grubun sicili çok kabarıktır. Bu açıdan iç ve dış dinamiklerin kolay kolay vazgeçemeyeceği bir güçten bahsediyoruz. Şimdi bu güç tamamen Havuz’a dahil oluyorsa Türkiye’nin geleceğine dönük otoriterleşme kaygılarının geri dönüşü daha zor bir noktaya taşınacağını söyleyebiliriz. Erdoğan’ın Ergenekon adı verilen yapı ile Avrasyacılık ve Hizmet Hareketi’nin bitirilmesi noktasında anlaştığı ve birlikte hareket etiği biliniyor. Ancak bu birliktelik zoraki bir birliktelik. Birbirlerine güvenmiyorlar. Örneğin, Erdoğan “aldatıldık” demesine rağmen Yargıtay’da bekleyen Ergenekon dosyalarını bir türlü karara bağlatmıyor. Erdoğan, Doğan Grubu’nu güvendiği bir isme devrettirerek oradan gelecek saldırılardan birini daha diskalifiye etmiş, psikolojik üstünlüğünü sağlamlaştırmış oluyor.
Bu satışın Koç Grubu’nu ilgilendiren sonuçlarının da olacağı düşünülebilir. Doğan Grubu biraz da Koç Grubu demektir. Koç ailesi medyaya görünürde girmese de kurduğu güçlü ilişkilerle özellikle merkez medyayı her konuda istediği gibi yönlendirebiliyordu. Türkiye’de yatırım yapmama kararı alan grubun mevcudu korumakta da zorlanacağını söylemek bazı verileri dikkate aldığımızda mübalağa olmasa gerek.
Erdoğan Demirören medyaya da düşen 17-25 tapelerinin birinde, bir haber yüzünden dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından çocuk gibi azarlanıyor ve Demirören “Nerden girdim bu işe!” diyerek ağlıyordu. Geçen sürede medya ile alakalı kanaatini değiştirecek güzel gelişmeler yaşamış anlaşılan.


KAYNAK: http://kronoshaber.com/tr/dogan-grubunun-yeni-sahibi-erdogan/