Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutuklu akademisyen Mehmet Altan ve gazeteci Şahin Alpay hakkındaki kararını açıkladı. AİHM, hak ihlali kararı verdi ve Türkiye’ye 21.500 Euro tazminat hükmetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, akademisyen Mehmet Altan ile gazeteci Şahin Alpay’ın özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine hükmetti. İhlal kararı veren mahkeme, 21 bin 500 euro manevi tazminat ödenmesini de kararlaştırdı.
AİHM, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Şahin Alpay ve gazeteci-akademisyen Mehmet Altan’ın başvurularında, Anayasa Mahkemesine başvuru yolunu halen etkili bir iç hukuk yolu olarak değerlendirdi ve sekiz şikayetten ikisinde ihlal tespit etti.
Mehmet Altan’ın 12 Ocak 2017, Şahin Alpay’ın ise 28 Şubat 2017’de yaptıkları başvurular, AİHM 2. Dairesince 20 Şubat’ta karara bağlandı. Gerekçenin yazımı tamamlanan karar, bugün Mahkemenin internet sitesinde İngilizce ve Fransızca olarak yayımlandı.
Davalardan çekilen AİHM’in Türk yargıcı Işıl Karakaş yerine Türkiye’nin ilettiği isim listesinden seçilerek, heyette yer alan Doç. Dr. Ergin Ergül, karara muhalif kaldı.
‘ÖZGÜRLÜK, GÜVENLİK VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKLARI İHLAL EDİLDİ’
AİHM, Altan ve Alpay’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) güvenceye alınan haklara ilişkin sekiz şikayetinden, Anayasa Mahkemesinin de ihlal yönünde karar verdiği “Özgürlük ve güvenlik hakkı” ile “İfade özgürlüğü hakkı”nın ihlal edildiğine hükmetti.
Kişisel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında hak ihlali kararı vermişti. Ancak yerel mahkeme tutukluluk kararında direnerek, Altan ve Alpay’ı tahliye etmemişti. AİHM’in iki ismin dosyasını bugün karara bağlayacak olması ve binlerce kişiye doğrudan başvuru yolunu açabileceği için AYM, Alpay dosyasını yeniden öncelikli olarak ele almıştı. AYM’nin ikinci kez hak ihlali kararı sonrası yerel mahkeme 16 Mart’ta ev hapsiyle Alpay’ı tahliye etmişti.