Avrupa’nın Kültür Başkenti Adayı Cluj Napoca’da Gazete Engelleme Rezaletine ‘Dur’ Diyen Mahkeme, Zaman’ın Haklılığını Tescil Etti

Cluj Napoca Sulh Ceza Mahkemesi, belediyenin “propaganda yapıyorlar” iddiasıyla gazete engelleme ve ceza kesmesini haksız buldu ve kararı iptal etti.

Cluj Sulh Ceza Hakimliği, geçen yıl Cluj Napoca’da Hizmet Gönüllüleri tarafından düzenlenen ‘Türkiye Festivali’nde Erdoğan’ın uzun kolları tarafından Zaman Romania’ya yönelik yapılan cadı avı sonrasında belediye marifetiyle dağıtımının engellenmesi ve cezai müeyyide uygulanması kararına ‘dur’ dedi.
Zaman’ın Festivalde yasal şekilde dağıtıldığını tescil eden mahkeme kararında, “Zaman’ın temsilcisi Hayri Gül de festival organizatörleri tarafından yapılan anlaşma çerçevesinde yasalara uygun şekilde hareket etmiştir. Her hangi bir kusuru ve kurallara aykırı her hangi bir aktivitesi tespit edilmemiştir. Hayri Gül’ün Cluj belediyesinin ceza kararına yaptığı itiraz başvurusu haklıdır. Bu nedenle belediyenin kestiği ceza iptal edilmiştir.” denildi.
zaman romania
ROMANYA’DA HAKİMLER VAR..
22.12.2017 tarihli duruşmadan sonra kararı açıklayan Cluj Napoca Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı Ioana Marıa Rusu, belediyenin “propaganda yapıyorlar” iddiasıyla gazete toplatma ve ceza kesmesini haksız buldu.
Kararda, Hayri Gül’ün Zaman gazetesi çalışanı ve aynı zamanda Romzaman impex şirketinin ortağı bulunduğunu, Cluj Napoca’da (Horia Demian) meydanında düzenlenen Türkiye Festivali’nin de yasal çerçevede gerçekleştirildiğini ve Zaman’ın da festival organizatörleri ile yapılan anlaşma çerçevesinde yasal olarak burada stand açıp gazete dağıtmasının kurallara aykırı her hangi bir yönünün bulunmadığını teyit etti.
Mahkeme kararında şöyle denildi: “Cluj Napoca’da (Horia Demian meydanı) düzenlenenTürkiye Festivali’nin Tuna Vakfı tarafından organize edildiği anlaşılmıştır. Tuna Vakfı ile Zaman gazetesi arasında 15.11.2016 tarihinde, 384 nolu protokole göre bir anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmanın (protokolün) 9 ve 10’uncu sayfalarındaki maddelere göre bu kontratın 3 senelik süresi olduğu anlaşılmaktadır.
Hayri Gül de bu festivale gazetesini temsilen katılmıştır. Hatta protokolün 5 / 1 ve 5 / 2 maddelerine göre düzenlenen her organizasyona katılabilmektedir. Bu festivallerde; katılım, gazete dağıtımı, online reklam yapmak ve yayın dağıtımı mümkündür.
Sonuç olarak; tüm belgelerin incelenmesi sonucunda Hayri Gül’ün festival etkinliğinde protokol dışı herhangi bir faaliyeti tespit edilmemiştir. Protokole uygun şekilde hareket etmiştir. Hayri Gül’ün her hangi suçu ve kusuru yoktur. Mahkememiz, Hayri Gül’ün itirazını değerlendirmiş ve haklı bularak Cluj Belediyesi tarafından ilgili tarihte yapılan ceza tutanağını (Procesul Verbal) iptal edilmesini kararlaştırmıştır.”
Belediyenin mahkeme kararına 30 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor.
CLUJ NAPOCA’DA NE OLMUŞTU?
Geçen yıl 14-16 Temmuz tarihleri arasında Hizmet Gönüllüleri tarafından Cluj Napoca’da düzenlenen Festivalde Türkiye’deki mağduriyetlerin yer aldığı özel bir sayı yayınlayan Zaman’ın buradaki gazete dağıtımı bazı Erdoğanistleri rahatsız etmişti. Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın Cluj Napoca Belediye Başkanı Emil Boc’a açtığı “izinsiz gazete dağıtıyorlar” cadı avı telefonundan sonra belediye harekete geçmişti. Ertaş’ın yalan ve tezviratıyla hareket eden Boc da kendisine bağlı zabıta görevlileri marifetiyle (yerel polisler) Zaman’ı toplatmıştı. Toplatma kararına Romen ulusal medyası ve Cluj yerel medyası geniş yer vermişti. Bir ulusal gazete de Zaman’ın toplatılan sayısının PDF’sini yayınlayarak bütün Romanya’ya yaymıştı.
ZAMAN MAĞDURLARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEK
Hiçbir yasa, kural, ahlak tanımayan despot Erdoğan ve yandaşlarının bütün tezvirat, yalan propagandalarına rağmen Zaman, onlar istemese de Romanya yasaları çerçevesinde; doğruları yazmaya ve mağdurların sesi olmaya devam edecektir.


 

Erdoğan’ın uzun kolları AB’nin kültür başkenti adayı Cluj’da gazete toplattı

O manipulare reprobabilă venită dinspre propaganda erdoganistă, la Festivalul Turcesc de la Cluj Napoca.