Dragnea’nın Romanya’yı Dönüştürme Vizyonu

Romanya'da iktidarın büyük ortağı PSD lideri Liviu Dragnea, yabancı sermayenin ekonomideki ağırlığını azaltmak istiyor.

Romanya’da iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (PSD), kongresini bu hafta sonu gerçekleştirdi. Yasal engeller sebebiyle başbakan olamayan genel başkan Liviu Dragnea, parti yönetimini baştan sona değiştirdi. Hemşehrisi Viorica Dancila ile hükümeti kontrol eden Dragnea’nın, yeni yönetim kadrosuyla da partide kontrolü sağladığı yorumları yapılıyor.
Kongreyi izleyen deneyimli gazeteci Sabina Fati, izlenimlerini Europa Libera’ya yazdı. Yeni yönetimin Dragnea’ya tamamıyla sadık kişilerden oluştuğuna dikkat çektiği yazısında Fati,  2016 seçimlerinden yüzde 45 oyla birinci çıkan partinin, yanlış politikalar sebebiyle şu an yüzde 30’un altına indiğini ileri sürüyor. Ünlü gazeteciye göre bu düşüşün başlıca sebepleri şunlar: “Vergi mevzuatındaki kaos, bir yıl içinde iki başbakan değişimi ve yargı yasası etrafında dönen skandallar.”
‘SCHENGEN’E KATILIM HAKKINDA TEK KELİME ETMİYOR’
Kongredeki konuşmasında Dragnea’nın partinin vizyonunu çizdiğini kaydeden Sabina Fati, gözlemlerini şöyle dile getiriyor: “Dragnea, yabancı sermayeyi azaltmak istiyor. Diğer arzuları arasında istihbarat örgütlerini hükümete ve parlamentoya bağlamak amacıyla en kısa zamanda bu örgütleri düzenleyen yasayı değiştirmek yer alıyor.
Ayrıca ceza yasasını ve Moldova’nın en güçlü partner olarak kalacağı ama ABD ile Avrupa arasındaki dengenin değişeceği, Çin’in öneminin artacağı yeni bir Romanya dış politikası hayalini kuruyor. Ayrıca bölgede Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’la ‘pragmatik işbirliğine’ önem verirken Schengen bölgesine katılımla ilgili  tek kelime etmiyor.”


Kaynak: http://ipahaber.com/2018/03/14/dragneanin-romanyayi-donusturme-vizyonu/