Romen Gurbetçinin Film Gibi Hayatı: 1990’lı Yıllarda Habersiz Türkiye’ye Giden Vaslui’lu Adam 25 Yıl Sonra Evine Dönünce Hayatının Şokuyla Karşılaştı!

Çavuşesku rejiminin yıkılmasından sonra Vaslui’daki ailesine kızıp Türkiye’ye giden Constantin Reliu isimli Romen gurbetçi, tam 25 yıl İstanbul’da kaçak yaşadıktan sonra tekrar ülkesine dönünce şok üstüne şok yaşadı. İlk sürprizi Bükreş’teki hava alanında gümrükten giriş yaparken yaşayan Reliu’ya gümrük memurları kendisinin kayıtlarda ölü olarak göründüğünü söyledi. Yaşadığını ispat ettirdikten sonra memleketi Vaslui ilinin Băcani Belediyesine bağlı Bârlad köyüne giden Romen gurbetçi, asıl şoku burada yaşadı. Çünkü eşinin de başka biriyle evlendiğini öğrendi.
Ziarulromânesc’de yer alan habere göre filmleri aratmayan olayda 25 yıl ailesinin kendisinden haber alamayınca eşinin yerel mahkemede öldüğüne dair karar çıkarttıktan sonra bir İtalyan vatandaşı ile evlendiği açıklanmış.
Köylülerin ifadesine göre ailesi, Reliu’nun öldüğüne kanat getirdikten sonra dini bütün merasimleri ve dua törenleri de düzenlemiş. Bu törenlere köy halkı ve yakınları da katılarak kendisine dua etmişler. Köydeki hemşerileri şimdi kendisine “Yaşayan ölü” lakabı takmış.
După 25 de ani, un vasluian s-a întors în țară și la vamă a aflat că e mort
Şimdi 63 yaşında olan Constantin  Reliu, başından geçen ilginç hikayesini şöyle aktarıyor:1989’dan sonra ailemle, ülkemle ilişkimi kesmeye karar verdim ve Türkiye’ye çalışmak için gittim. Birkaç yıl vizeli olarak çalıştım. Eski eşimle aramda gerginlik daha da derinleşince gitmeye karar verdim. Kimseyle irtibatım olmadı. Düzgün bir şekilde çalıştığım için hiçbir problem yaşamadım. Eğer Türkiye’de bu kriz döneminde sıkı kontrol olmasaydı hâlâ oradaydım. Otopeni hava Limanında ölü olduğumu öğrendim. Şok oldum! Saatlerce ifade verdikten sonra Bârlad’a gittim. Kırk yıl önce satın aldığım dairemi eski eşim üzerine geçirmişti. Mahkemeye başvurup öldüğüme dair karar çıkarmış. Kendisi şu an başka birisi ile evli durumda.”
Köyünde oksijen fabrikasında çalışan kardeşini de aradığını, fakat fabrikanın çoktan kapatıldığını ve kardeşinin de İspanya’da çalışmak için gittiğini vurgulayan Constantin Reliu, “Kendi ülkemde, ailem için, herkes için artık ölü birisiyim. Kimliğim yok. Evim yok. Hayattayım fakat ölüyüm.” diyor. Reliu, şimdi hayata yeniden tutunarak Băcani belediyesine ve mahkemeye yeniden kimlik başvurusunda bulunmuş.