Nyt: ABD ve Türkiye’nin Çatışması, Artık Akıldışı Bir Gelişme Değil

New York Times: İki NATO müttefikinin çatışmaya girme ihtimali daha önce yaşanmış bir şey değil. Ancak ABD ve Türkiye arasında giderek kötüleşen ilişkilerin o noktaya gelmesi de akla gelmeyecek bir gelişme değil.
Amerikan New York Times gazetesinin muhabiri Rob Nordland, ABD birliklerinin de bulunduğu ve Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında gireceğini söylediği Menbiç’e giderek bir izlenim yazısı kaleme aldı. Nordland’a göre Menbiç Askeri Konseyi, ABD’nin desteğinin süreceğine inanıyor.
BBC Türkçe servisinin aktarımına göre Nordland’ın yazısından bir bölüm şöyle:
“Suriye’de ABD destekli silahlı gruplarla Türkiye destekli silahlı gruplar arasındaki cephe hattı Menbiç’in 13 kilometre kuzeyinde yer alıyor.
Arazi boş. Yeni dikilmiş zeytinlikler ve her birkaç yüz metreye kurulmuş üstü kapalı mevziler var.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Suriye’deki silahlı Kürt varlığını ortadan kaldırma emri verirse, Türk güçlerinin geçeceği yerler burası: Sayur Çayı Vadisi.
Ancak aynı zamanda ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’ye bırakmayacağını söylediği hat da burası.
İki NATO müttefikinin çatışmaya girme ihtimali daha önce yaşanmış bir şey değil. Ancak ABD ve Türkiye arasında yıllardır giderek kötüleşen ilişkilerin o noktaya gelmesi akla gelmeyecek bir gelişme de değil.
Eğer Türkiye, Menbiç’teki Kürt güçlerine ve müttefiklerine yönelik operasyon başlatırsa ve ABD de buna yanıt verirse, NATO üzerinde oluşacak baskı son derece ciddi olacak.
‘BU ARTIK BİR SİYASİ İHTİLAF’
Bu cephenin komutanı Menbic Askeri Konseyi’nden Şiar Gerde. Bulunduğu noktanın ne kadar kritik olduğunun farkında. Ancak endişeleri taktiksel boyutta değil.
Gerde, ‘Bu artık bir siyasi ihtilaf. Askeri boyuttan öteye geçti’ diyor.
Ve siyasi anlamda Amerikalıların arkalarında durduğunu düşünüyor.