Afrin Operasyonu’nda Kullanılan Leopar Tankları Alman Hükûmetinin Başını Ağrıtıyor

Federal Almanya Hükûmeti, Türkiye’nin Afrin operasyonunda kullandığı Leopar tankları yüzünden ağır eleştiri altında.
Alman yapımı tankların Suriye’de kullanılmasına karşı çıkanlar, Türkiye’ye silah ihracatının derhal durdurulması ve anlaşmanın iptal edilmesini istiyor.
DW’nin haberine göre Alman muhalif siyasetçiler, TSK’nın Afrin operasyonunda kullandığı Leopar tanklarının basına yansıyan fotoğraflarına çok öfkelendi.
Alman Yeşiller Partisi’nden (Die Grünen) Agnieszka Brugger, “Alman hükümeti bir kez daha görmemezlikten gelmemeli ve Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere yönelik başlattığı askeri operasyon hakkındaki tavrını netleştirmeli.” dedi.
BRUGGER: GABRİEL’İN YOLU BÜYÜK BİR FİYASKO
Berlin’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yürüttüğü politikayı da ağır dille eleştiren Brugger, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in izlediği yolu ‘Çok kötü bir fiyasko’ olarak tanımladı.

Alman ‘Heilbronner Stimme’ gazetesine konuşan Brugger, “Türkiye’ye her tür silah ihracının hemen durdurulması uzun süredir gecikmiş bir adım.” dedi.
Sol Parti’nin (Die Linke) tecrübeli milletvekillerinden Jan Korte, Angela Merkel’i, hükümetin Türkiye tutumunu ortaya koyan resmi açıklama yapmaya çağırdı. Korte, şu anda işleri yürüten geçici kabinenin, “Suriye’de artan gerilime gelecek hafta ve aylarda nasıl cevap vereceklerini netleştirmesi gerekir.” diye konuştu.
TANKLARIN MODİFİYESİ DURDURULSUN
Merkel Hükûmeti’ne yönelik tank eleştirileri, dibe vuran Berlin-Ankara ilişkilerinin yeniden yakınlaşma eğilimine girdiği bir dönemde geldi.
Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türk tanklarına daha iyi mayın koruma aparatı takılması teklifi  aradaki buzları eriten diyalogun bir parçasıydı. Türkiye’deki Alman tanklarına yönelik başka yenileme işlemlerinin ise gündemde olduğu söyleniyor.
Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar’dan(CDU) bile bazı milletvekilleri, Leopar tanklarının Afrin operasyonundaki fotoğrafları sonrası silah anlaşmasının askıya alınmasını istedi. Alman Parlamentosu Bundestag’ın Dışilişkiler Komitesi Başkanı Norbert Röttgen, Türkiye’nin Afrin operasyonu için, “Uluslararası hukuk ihlali.” ifadelerini kullandı.
Röttgen, böyle bir dönemde Almanya’nın Türkiye’deki tankların modifiyesini yapamayacağının çok net olduğunu vurguladı.

Fotoğrafları basına yansıyan Suriye’deki Leopar tankları için Alman yetkililer yorum yapmaktan kaçınıyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü, fotoğrafların ne zaman çekildiğinin net olmadığını söylerken, dışişleri yetkilileri ise konunun belirsizliğini koruduğunu aktardı.
Silah anlaşması ile ilgilenen Ekonomi Bakanlığı sözcüsü ise benzer şekilde yorum yapmaktan kaçındı.
Sözcü, “Sizin de bildiğiniz gibi medyada yer alan bu fotoğrafların dışında söz konusu Leopar tankları ile ilgili elimizde başka bir bilgi yok.” dedi.
Türkiye, 1980 yılından bu yana Almanya’dan 750’den fazla tank satın aldı. (IPAhaber)