Rahmi Koç: ‘Bir Şey Satın Alsak Müsaade Etmiyorlar, Yeni Yatırımlar Yurtdışına’

Rahmi Koç, Türkiye’de kâfi derecede büyüdüklerini belirtti ve "Yeni bir şey satın alsak müsaade etmiyorlar. Dolayısıyla bizim yatırımı yurtdışına taşımamız lazım." dedi.

Türkiye’nin en büyük grubu olan Koç Grubu’nun onursal başkanı Rahmi Koç, Türkiye’de yeterince büyüdüklerini belirterek, “Artık bundan sonra yatırımlar yurtdışına” dedi.
Habertürk‘ten Abdurrahman Yıldırım‘ın köşe yazısında gündeme getirdiği, İstanbul Sanayi Odası’nın 65. kuruluş yıldönümü için hazırlanan Üretenlerin Öyküsü kitabına bir röportaj veren Koç, “Gelecekte Koç Grubu nerede olacak?” sorusuna şu cevabı verdi:
“Koç Grubu’nun dünyaya açılması lazım. Artık bundan sonra yatırımlar yurtdışında. Yurtdışında başladık ama oralarda hayat bu kadar kolay değil. Türkiye nispeten daha kolay. Burada bir gücümüz, tanınmışlığımız, ismimiz var. Yurtdışına çıkacaksınız, kim tanır sizi. Yavaş yavaş orada dikiş tutturacak, yatırım yapacak ve muvaffak olacaksınız. Müthiş bir rekabet var yurtdışında, kolay değil.
Ayrıca biz Türkiye için kâfi derecede büyüdük, iki derece büyük geliyoruz artık. Yani Arçelik iki puan daha pazar payı alsa Rekabet Kurulu hemen çok şey yaptınız, durun diyor. Yeni bir şey satın alsak müsaade etmiyorlar. Dolayısıyla bizim yatırımı yurtdışına taşımamız lazım. Bizim çocukların hepsinde o felsefe var. Çünkü gençliklerinde yurtdışındaki şirketlerde çalıştılar.”
Rahmi Koç, “Dünyayı 10 şirket yönetecek diyordunuz. Türkiye’den böyle bir şirket çıkacak mı?” sorusuna, “Çıkmaz” cevabını vererek söyleşide şunları söyledi:
“Bizde birikim yok, para yok. Onlar senelerin şirketleri. Müthiş birikimleri var, müthiş teknolojileri, müthiş isimleri var. Bütün dünyada global teşkilatlar kurmuşlar. Bunları siz bir günden diğerine elde edemezsiniz. Bunlar yılların getirisi. 50 sene sonra derseniz, olur. Mesela Mittal Hindistan’dan çıktı, dünya çelik kralı oldu.”