İlahiyatçı Demircan: "türkiye’deki Tüm Tarikatlar MİT Denetiminde, İslam’a Zarar Veriyorlar"

AKP’li Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın babası olan İlahiyatçı Ali Rıza Demircan, Türkiye’deki bütün tarikatların MİT’in denetiminde olduğunu öne sürdü.
Habertürk’e konuşan Demircan, İstanbul Müftüsü’nün “Tarikatları denetleyecek bir yapının kurulması lazım” yönündeki bu haftaki sözlerinin hatırlatılması üzerine şöyle dedi: “İstanbul Müftüsü çok değerli bir kardeşimizdir ama olaylar göründüğü gibi değildir. Benim kanaatime göre, Türkiye’deki bütün tarikatlar MİT’in denetimindedir. MİT’in onay vermediği bir yapılanma olmaz.”
Bu kanaati hem bilgi hem de tahmine dayalı olarak dile getirdiğini belirten Ali Rıza Demircan şöyle devam etti:
“Tarikatların yüzde 80’i İslam’a zarar veriyor. Devlete zarar verip vermediğini söyle­yemem ama İslam’a zarar veriyor. Çünkü İslam dışı bir yapıları var. Bizim tarikatlarımızda Kur’an yoktur. Tarikatlarımızda aziz peygamberimizin sözleri, davranışları ve işleri ölçü değildir; tarikat­larımızda şeyh önemlidir. Tarikatlara bağlı olan çok değerli insanlar da var ama büyük bölümü cahildir. Ne Kur’an bilir ne aziz Peygamber’imizin sünnetini bilir ne de fıkıh bilir.” iddialarında bulundu.
Tarikatların tamamen yasaklanmasının demokrasiye ters olduğunu belirten Demircan, “Devlet, herhangi bir sivil örgütü nasıl denetlemek zorundaysa bunları da denetlemeli” diye konuştu ve Diyanet’in yaşayan tarikatları inceleyip eserlerindeki yanlışları anlatması gerektiği söyledi.