Romanya-Macaristan Arasında Yüksek Gerilim

Başbakan Mihai Tudose, Romanya'da yaşayan Macar azınlığın özerlik girişimlerine cevaben yaptığı açıklamada, ''Daha önce bayrak asılmak istendiğinde de aynı cevabı vermiştim. O zaman da söylediğim gibi, eğer o bayrak rüzgarda dalgalanırsa hemen yanında yerel sorumluları da sallanacaktır.'' ifadelerini kullanmıştı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, düzenlediği basın toplantısında, ”Romanya başbakanı Mihai Tudose’nin açıklamalarına tepki göstererek “Bir ulusal topluluğu, onların temsilcilerine yönelik bu ifadeler kabul edilemez. Avrupa’ya, Avrupa’nın değerlerine ve 21. yüzyıla uygun değil.” dedi.
AP’de yer alan habere göre Romanya’nın Budapeşte Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını da belirten Szijjarto, olayın açıklığa kavuşturulması için Romanya Başbakanı ve hükümetinin adım atması gerektiğini söyledi.
Başbakan Mihai Tudose, Romanya’da yaşayan Macar azınlığın özerlik girişimlerine cevaben yaptığı açıklamada, ”Daha önce bayrak asılmak istendiğinde de aynı cevabı vermiştim. O zaman da söylediğim gibi, eğer o bayrak rüzgarda dalgalanırsa hemen yanında yerel sorumluları da sallanacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.
Romanya’da çoğunluğu Transilvanya bölgesinde olmak üzere yaklaşık 1,5 milyon Macar azınlığı yaşıyor.
SOSYAL MEDYADA İRONİLİ TEPKİLER
Hotnews haber sitesinde yer alan bir haberde de Başbakan Tudose’nin açıklamasının sosyal medya da gündem olduğu belirtiliyor. Haberde Richard Kovacs isimli bir Macar azınlığı mensubunun sosyal medya hesabında asılı bir adamı yansıtan resimler paylaşarak ironi yaptığı ifade ediliyor