Devletin Müteahhitlik Gideri Beşe Katlandı: Rakam 22 Milyar Liraya Ulaştı

Devlet bütçesinden yılın ilk dokuz ayında 21.9 milyar lira müteahhitlik harcaması yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde müteahhitlik harcaması 4 milyar 751 milyon liraydı. Başka bir deyişle harcama yaklaşık beş katına çıktı.
Cumhuriyet yazarı Çigdem Toker’in verdiği rakamlarla durumu anlattı: “Eylül ayı bütçe rakamları açıklandı. Geçen ay, ‘müteahhitlik giderleri’ başlığı altında yaklaşık 2 milyar TL harcama yapılmış (1 milyar 975 milyon TL). Bu tutarla birlikte ocak-eylül dönemini içeren dokuz aylık müteahhitlik harcaması 22 milyar TL’ye yaklaşıyor: 21.9 milyar TL. Dokuz ayda 22 milyar TL müteahhitlik harcaması, dehşet verici yükseklikte bir tutar. Geçen yılın aynı dönemine bakmak fikir verecektir. 2016 yılının ocak-eylül döneminde müteahhitlik gideri kalemi 4 milyar 751 milyon TL. Bu yılın aynı dönemindeki artış tutarı 17 milyar 151 milyon TL.”
Çiğdem Toker’in yazısı şöyle;
“Sadece iç ve dış politika değil, Maliye politikalarında da çok hareketli bir dönem içindeyiz.  Vergi zamları getiren Torba Kanun, 2018 Bütçe Kanun Tasarısı, eylül ayı bütçe gerçekleşme rakamları ve nihayet ana muhalefet partisinin gensoru önergesi.
Sıraladığım dört başlığın tamamında sıcak gelişmeler yaşanıyor.
Bu satırlar yazılırken, kamu ihalelerinde yasal sorumluluğunu yerine getirmediği ve kamunun zarara uğratılmasına göz yumduğu gerekçesiyle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan hakkındaki gensoru görüşmeleri sürüyordu. TBMM Genel Kurulu’ndaki müzakerelerin odağında, bu köşede sıklıkla dile getirdiğimiz “davetli ihale” ve Hazine garantili büyük altyapı projeleri yer alıyor.
Eylül ayı bütçe rakamları açıklandı. Geçen ay, “müteahhitlik giderleri” başlığı altında yaklaşık 2 milyar TL harcama yapılmış (1 milyar 975 milyon TL).  Bu tutarla birlikte ocak-eylül dönemini içeren dokuz aylık müteahhitlik harcaması 22 milyar TL’ye yaklaşıyor: 21.9 milyar TL. Dokuz ayda 22 milyar TL müteahhitlik harcaması, dehşet verici yükseklikte bir tutardır.
Geçen yılın aynı dönemine bakmak fikir verecektir. 2016 yılının ocak-eylül döneminde müteahhitlik gideri kalemi 4 milyar 751 milyon TL.  Bu yılın aynı dönemindeki artış tutarı 17 milyar 151 milyon TL.  Diğer deyişle, geçen yıla göre beş katlık bir harcama artışından söz ediyoruz.
Sonuçlar, toplam müteahhitlik harcamasına bakıldığında farklı bir boyut da kazanıyor. Geçen yılın toplamında müteahhitlik için 9 milyar TL harcanmışken, 22 milyar TL, ilk dokuz ayı ifade ediyor.”