Katalonya Bağımsızlık Referandumuna Gidiyor, İspanya Polisi Sandıklara El Koydu!

İspanya’nın Katalonya bölgesinde bugün düzenlenen bağımsızlık referandumu öncesi özerk yönetim ile İspanya hükümet arasındaki gerilim tırmanıyor. Referandumda seçmenler dünden başlayarak seçim yerlerini işgal etmişti. Merkezi hükümet tarafından görevlendirilen polis, sandıklara ve oy pusulalarına el koymaya başladı. Polisin müdahalesini engellemeye çalışan seçmenlere rağmen 2 bin 315 okuldan 1300’ü polis tarafından mühürlenmişti. Katalan yönetimi seçmenlere “evde hazırladıkları pusulaları kullanabileceklerini” bildirmişti.
Katalonya’da ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu. Yerel saatle 09.00’da başlaması beklenen oy kullanma işleminde Barcelona’daki bir okuldaki yetkililer, polis müdahalesine karşı vatandaşlardan okulun girişini kapatmalarını istedi.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Jordi Turull, yaptığı basın açıklamasında “Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz” dedi. Turull, evlerde basılmış oy pusulalarının da geçerli kabul edileceğini açıkladı.
Nitekim Turull, jandarmanın 9 milyondan fazla oy pusulasına el koyduğunu duyurdu.