Tutuklu Fransız Gazeteciyi Silah Anlaşması Mı Kurtardı?

HABER | MEHMET DİNÇ | STRAZBURG

Türkiye’de tutuklu kalan yabancı gazetecilerden Fransız Loup Bureau 51 gün sonra serbest bırakıldı. Fransız medyasına göre Loup’un serbest bırakılmasının sebebi, Fransa ile Türkiye arasında imzalanan 3 Milyar Euro’luk askeri anlaşma. Challenge’s dergisine göre Ankara-Paris hattında yaşanan uzun görüşmelerin ardından Türk hava sahasında yeni teknoloji savunma sistemi kurulacak.  Savunma bakanı Fikri Işık’ın Temmuz ayında yaptığı açıklamalar da iddiaları doğrular nitelikte.

Loup, Temmuz ayında Irak Kürt bölgesi yönetimini ziyaret etmiş, Ağustos ayında Habur sınır kapısından geçerken tutuklanmıştı. O tarihten beri Şırnak’ta tutuklu bulunuyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iki defa telefonla Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı arayıp serbest bırakılmasını talep etmişti. Bunun dışında RSF gibi gazeteci haklarını savunan uluslararası dernek ve kuruluşlar da defalarca bu tutuklamaya karşı girişimlerde bulunmuştu.
Serbest bırakıldı, tekrar tutuklandı
Loup’un serbest bırakılması medyada geniş yer buldu, yaşadığı zor günleri anlatan Loup, Silopi’den geçerken bindiği aracın sürücüsünün kaçak sigara taşındığı için durdurulup kontrol edildiği ve sonra tutuklandığını anlattı. O gece Loup’u da kontrol eden polisler pasaportunda birçok Ortadoğu ülkesinin mührünü görünce ‘makul şüphe’ ile emniyete götürdü. Gazeteci olduğuna dair kanıtlar sunmak için flaş belleklerini paylaşan Loup şeffaflıkla neden o ülkelere gittiğini açıkladı. Loup’u serbest bırakan polisler daha sonra onu otobüs terminaline götürüp İstanbul’a bilet aldılar. Fakat 15 dakika sonra zırhlı araç gelip tekrar Loup’u aldı ve Şırnak polis karakolunun penceresiz bodrum katında kilitledi. 6 gün boyunca sorgulanmadan hücrede kaldı. Elleri kelepçeli her gece doktor kontrolüne götürülen Loup terörist gibi muamele gördüğünü söyledi.
Loup Bureau: Midneight Express’in gerçek olduğunu anladım
Mahkeme heyetinin karşısına çıkan Loup’a hâkim birkaç ayı hapishanede geçireceğini söylemiş. Loup ise 1970’lerde Türk cezaevlerinin durumunu gösteren Midnight Express filimin gerçek olduğunu anladığını aktarmış. Tek kişilik hücrede kaldığını söyleyen Loup “zihinsel olarak uçurumun kenarındaydım” diyor. Fransız makamlarının girişimleri sonucunda serbest kalan Loup Bureau Fransa’ya dönerken uçakta gözyaşlarını tutamadığını da ifade ediyor.
Loup gazeteciliği bırakmayacağını ancak bir süre ‘sahadan uzak’ kalıp Belçika’daki bir gazetecilik okuluna devam edeceğini belirtiyor.
New York’taki görüşmeden iki gün önce serbest bırakıldı
Fransa’da haftalık yayınlanan Challenge’s dergisine göre Fransa ve Türkiye arasındaki 3 milyar Euro’luk silah anlaşması Loup’un serbest bırakılmasında etkili oldu. 51 gün Şırnak’ta tutuklu bulunan Loup Bureau 17 Eylül 2017 tarihinde, yani 19 Eylül Salı günü Erdoğan ve Macron’un New York’ta bulaşmasından iki gün önce serbest bırakıldı.

Türkiye savunma bakanı Fikri Işık’ın Temmuz ayında açıkladığı Fransa-İtalya-Türkiye arasındaki askeri anlaşma iddiaları doğrular nitelikte. Türk basınına yanıyan haberlere göre Türkiye hava savunma sahasını oluşturmak için Fransa-İtalya ve Türkiye arasında anlaşma imzalandı, çerçevesi ve maliyeti konusunda ise detaylı bilgi yer almadı.
Işık, “Savunma sanayisi alanındaki iş birliğimizin en somut gelişmelerinden birisi, EUROSAM Konsorsiyumu ve Türk savunma sanayisi arasında hava ve füze savunma sisteminin birlikte geliştirilmesi ve üretilmesi konusundaki müşterek iradenin bugün öğleden sonra kayda geçirilmesi olmuştur. Böylece, bu iş birliği içinde yer alan Türk, Fransız ve İtalyan şirketler, söz konusu sistemin, üç ülkenin ihtiyaçlarına göre tanımlaması için çalışacaklardır” ifadelerini kullandı.
Fransa’dan Türkiye’ye hassas teknoloji
Fransız basınına göre ise Aselsan ve Roketsan’ın dahil olduğu anlaşmada ilk etapta 3 Milyar Euro’luk miktar Avrupalı şirketlerin cebine girecek, buna karşılık 2018 yılına kadar sürecek olan özellikle Fransa’dan Türkiye’ye hassas teknoloji transferi gerçekleşecek.
Challenge’s dergisine göre bu projede Avrupa’nın en büyük savunma şirketleri MBDA ve Eurosam Türk hava savunma sahasının geleceği konusunda önemli rol oynayacak. MBDA yetkililerine göre iki Türk biriminin Eurosam’a girişi öngörülüyor. Türkiye dosyasındaki tek imtiyaz, anti-balistik füzelerin güç ve menzilini artırmak için ilk aşamadaki itici gücün modernizasyonu çalışmalarına katılabilmesi olarak belirtiliyor.
(tr724)