Karadeniz’de Mülteci Teknesi Battı: 4 Ölü, 20 Kayıp..

Kocaeli’nin Karadeniz kıyısındaki Kefken ilçesi açıklarında mültecileri taşıyan balıkçı teknesi battı. İlk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 38 kişi kurtarıldı. 20 mülteciyi arama çalışmaları sürüyor.
Mültecileri taşıyan balıkçı teknesi, Kefken’in 60 mil açıklarında battı. Bölgeye ulaşan Sahil Güvenlik ekipleri, 38 kişiyi bota alarak kurtardı. 4 kişinin boğularak hayatını kaybettiği açıklandı. Yaklaşık 20 kişinin kurtarılması için bölgede arama çalışmaları başlatıldı.
Balıkçı teknesinin nereden hareket ettiği ve hangi ülkeye gitmeye çalıştığı bilinmiyor. Mültecilerin uyrukları hakkında da bilgi verilmedi.
Türkiye, Avrupa’ya ulaşmak isteyen Suriyeli, Iraklı ve Afgan mültecilerin kullandığı güzargahlar arasında yer alıyor.
2015 yılında yaklaşık bir milyon mülteci, Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşmak için Ege Denizi’nde hayatları pahasına bir yolculuğa çıktı. Tehlikeli yolculukta binlerce kişi hayatını kaybetti. Ege Denizi’ndeki ölümlerin önüne geçmek için Avrupa Birliği ve Türkiye’nin 2016’da imzaladığı anlaşma sonucunda bölgede denetem artırıldı.
Bu durum Ege Denizi’ni aşan sığınmacıların sayısını düşürürken, mültecilerin alternatif güzergahlara yöneldiği görülüyor. Karadeniz üzerinden Avrupa Birliği üyesi Romanya kıyılarına yapılan yolculuk bu güzergahlar arasında yer alıyor.