Lumina Öğrencilerinden Ekolojik Tarıma Patentli Organik Gübre Desteği

Lumina Eğitim Kurumları’na bağlı Köstence Uluslararası Bilgisayar Lisesi (ICHC)’nin iki mucit öğrencisi, beş yıl önce icat ettikleri organik gübre projesinin patentini almayı başardılar.
ICHC’nin mezun öğrencileri; Elif Memet ve Alexandra Carapcea, 2012-2013 öğretim yılında, organik gübre üzerinde bilimsel bir projesi hazırladılar. O dönemde Uluslararası Çevre Proje Yarışması (INEPO)’da en büyük ödüle layık görülen proje, şimdi Romanya Yeni Buluşlar ve Markalar Dairesi tarafından da tescillendi.
elif
Romanya Yeni Buluşlar ve Markalar Dairesi (OSİM), Temmuz ayından geçerli olmak üzere Elif Memet, Alexandra Carapcea ve koordinasyon öğretmeni Marıus Lungu’ya patentini resmen tescil etti.
Doğal atıklarla meydana gelen organik gübre, kimyasal gübrenin yerini alacak gibi görünüyor. Hem ucuz ve doğal olması kimyasal gübre gibi yan etkilerinin olmaması nedeniyle aynı zamanda toprağın verimliliğini de arttırıyor. Tamamen evsel atıklardan oluşan organik gübre, çevre kirliliğinin önlenmesinde de büyük rol oynayacağa benziyor.
Uluslararası birçok başarısı bulunan Elif Memet, halen ABD’deki Columbia Üniversitesi üçüncü sınıfta eğitimini sürdürüyor. Memet, Nobel ödüllü Joseph E. Stiglitz’in gözetmenliğinde Kamu Sağlığı’nda ekonomi dengesizliği alanında çalışmalarını sürdürüyor. Elif Memet, başarılarından dolayı iki yıl önce Beyaz Saray’a da davet edilmişti.
Diğer proje ortağı Alexandra Carapcea ise İngiltere’deki Birminghan Nükleer Mühendisliği Fakültesi’nde ikinci sınıf öğrencisi. Alexandra, hem Romanya’da hem İngiltere’de önemli akademik çalışmalara imza atmış.
Lumina öğrencilerinin başarısı, Romen medyasından da geniş yer aldı.