Dobruca’daki İslam Hoşgörüsünü “Mangalya’daki Hazine, Esmahan’’ Adıyla Belgeselleştiren Romen Yönetmen: İslam’ın Barış ve Hoşgörü Dini Olduğunu Anladım

Dobruca’daki İslam hoşgörüsünü “Mangalya’daki hazine, Esmahan’’ adıyla belgeselleştiren Romen gazeteci –yönetmen Paul Palencsar, Dobruca ve Mangalya’daki Müslümanlar hakkında yaptığı tanıtım filmi ile İslam daha iyi anlaşılmasını istediğini söyledi.
esmahan (1)
İslam’ın hoşgörü ve barış dini olduğuna küçük bir katkı sağlamasından memnuniyet duyduğunu belirten Palencsar’ın filmi, ilk olarak belgesele adı verilen Mangalya’daki Esmahan Sultan Camii cemaatine gösterildi.
Ortodoks Teoloji mezunu olan Romen gazeteci Palencsar, devlet televizyonu TVR’de yıllarca haberci olarak çalışmış.
Müslümanlar hakkında çok fazla bilgisi olmadığını, bu nedenle birçok araştırma yaptığını ve böyle bir belgesel çekmeye karar verdiğin belirten Paul Palencsar, Mangalya’daki Müslümanlarla tanıştıktan sonra da İslam ve Müslümanlar hakkındaki düşüncesinin daha iyi netleştiğini vurguluyor.

Esmahan Sultan Camii imamı Onder Ablakim

Özellikle İslam’ın barış ve hoşgörüsü hakkında bilgiler veren Esmahan Sultan Camii imamı Onder Ablakim’in bilgilendirmesi ile Müslümanları daha iyi tanıdığını kaydediyor.
esmahan (4)
Konuyla ilgili Romanya’daki azınlıkların ortak gazetesi ‘Interetnica’ ya bir röportaj da veren Palencsar, işlenen cinayetler, katliam, saldırı ve fanatizmin gerçek İslam dini ile alakasının bulunmadığını belirterek, bu tür hareketlerin gerçek İslam imajı üzerinde de olumsuz etki bıraktığını belirtiyor.
“Son yıllarda İslam adına yapılan terör saldırılarının Müslüman dünyası ile alakasının bulunup bulunmadığını çok merak ettim ve araştırdım.” diyen Paul Palencsar, “Samimi bir şekilde şunu diyebilirim ki ‘HAYIR”. Hiç bir alakası yok. İslam adına terör saldırısında bulunanlar, din ile alakası olmayan barbarların piyonlarıdır. Din, ırk gözetmeden birbirimizi tanıyarak, birbirimize hoşgörü göstererek, birbirimizin acısını paylaşarak bu fanatiklerle mücadele edebiliriz.” dedi.
Palencsar, sözlerini “Sevgi bütün hastalıkların ilacıdır’’ ifadeleriyle noktaladı.
(Romanya Haber -Köstence)