Erdoğan’ın Korumalarına ’nota Hazırlığı’

ABD Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan, New York’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve korumalarına ‘diplomatik nota’ verilmesini istedi.
ABD Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi Ed Royce ve Elliot Engel, BM çalışmalarına katılmak için 21 Eylül’de New York’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ziyaretle ilgili Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a mektup yazdı. Mektupta; Erdoğan’ın korumlarının daha önceki ABD ziyaretinde yaptıkları şiddete dikkat çekilerek, korumaların yeni bir şiddet olayına karışmamaları için diplomatik nota dahil gerekli her türlü adımın atılması istendi.
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ed Royce ve New York Temsilciler Meclisi Üyesi Elliot Engel, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a gönderdikleri mektupta, 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmalarına katılmak için New York’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının yeni bir şiddet olayına karışmamaları için gerekli diplomatik adımların atılmasını istedi.
Mektupta, 16 Mayıs’ta Washington’da Erdoğan’ın korumalarının protestoculara yönelik eylemleri hatırlatıldı. Mektupta, 2011 yılında Erdoğan’ın korumalarının New York’ta Birleşmiş Milletler güvenlik personeli ile kavga ettikleri, 2016 yılında da Washington’da Erdoğan’ın korumalarının Brookings Enstitüsü’ndeki gazetecilere saldırdığı da yer aldı.
ERDOĞAN’IN KORUMLARI ABD YASALARINA SAYGILI OLMALI
Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi, 25 Mayıs’ta ABD Kongresi’nin 354 oyla Türk korumaların yarattığı şiddeti kınadığına da mektupta yer verdi. Kongre’nin aldığı bu kararda, ayrıca Türk korumalarının Amerikan yasalarına saygılı olması ve her türlü saldırgan eylemlerden uzak durması konusunda tavsiye kararı aldığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu çerçevede Türk delegasyonunun New York ziyareti öncesi Kongre’nin beklentilerinin Türkiye’ye diplomatik notayla açıkça iletilmesi istendi. Mektupta bu uyarının Dışişleri Bakanı Tillerson veya Ankara Büyükelçisi John Bass aracılığıyla Türkiye’ye en üst düzeyde iletilebileceği belirtildi.
Dışişleri Bakanı Tillerson’a ayrıca Washington’daki yerel makamlar tarafından Mayıs ayında meydana gelen olayda cezai soruşturma ile olan işbirliğinden dolayı teşekkür edildi.
Mektubun son bölümünde ise: ”Barışçıl protestoculara saldırıyla suçlanan korumaların, resmi delegasyonun bir parçası olarak ABD’ye giriş vizelerinin kaldırılacağına dair güvencelerinizi istiyoruz. Korumalar da dahil bu ülkeye ziyaret eden yabancı yetkililer, ABD yasalarına uymak zorundadır” dendi.