Usta Oyuncu Fikret Hakan Vefat Etti

Türk sinemasının duayenlerinden Fikret Hakan, tedavi gördüğü İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti
Alınan bilgilere göre, akciğer ameliyatı olan Fikret Hakan, burada doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Hakan, 2 saat boyunca hayata döndürülmeye çalışıldı. Fakat tüm çabalar sonuçsuz kaldı ve 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Acı haberi ünlülerin menajeri Süheyl Atay, Twitter’dan ”Çocuklarımın dedesi, sinema sanatçısı #FikretHakan’ı kaybettik. Tüm dost ve sevenlerine duyurulur” sözleriyle duyurdu.
Usta oyuncu Fikret Hakan, son olarak 2014 yılında vizyona giren Birleşen Gönüller adlı sinema filminde rol almıştı.

FİKRET HAKAN KİMDİR?
Fikret Hakan, ya da gerçek adı ile Bumin Çaffar Çıtanak, 23 Nisan 1934 tarihinde Balıkesir’de dünyaya geldi. İlk olarak 1950 y ılında Üç Güvercin adlı tiyatro oyunuyla “Ses Tiyatrosu” kariyerine adımını attı. 1952 yılı yapımlı Köprüaltı Çocukları adlı sinema filmiyle de sinemayla tanışan Fikret Hakan, hayatı boyunca 163 sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı.
1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalışmalarını sürdüren Fikret Hakan, Üç Arkadaş ve Keşanlı Ali Destanı ile oldukça tanınan bir isim haline geldi.
1970 yapımlı Paralı Askerler filmi için Türkiye’ye gelen ünlü yönetmen Peter Collinson, filmde Türk oyunculara da yer vermek istedi ve film için bir oyuncu mülakatı başlatıldı. Yoğun ilgi gören oyuncu mülakatlarından vazgeçildi ve Şan Tiyatrosu’nda bir seçme yarışması yapıldı.
Yarışmada başarılı olan Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Aytekin Akkaya ve birkaç Türk oyuncu filmin oyuncu listesine alındılar. Böylece filmde Albay Ahmet Elçi rolünü üstlenen Fikret Hakan, Hollywood’a adım atan nadir Türk sinema sanatçılarından oldu.
ALDIĞI ÖDÜLLER
1965 Antalya Film Festivali’nde Keşanlı Ali Destanı (Atıf Yılmaz) ile “En İyi Erkek Oyuncu”
1965 İzmir Film Festivali’nde Keşanlı Ali Destanı (Atıf Yılmaz) ile “En İyi Erkek Oyuncu”
1968 Antalya Film Festivali’nde Ölüm Tarlası (Atıf Yılmaz) “En İyi Erkek Oyuncu”
1971 Antalya Film Festivali’nde Hasret (Remzi Jöntürk) “En İyi Erkek Oyuncu”
1993 Antalya Film Festivali’nde Yalancı (Osman Sınav) “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”
1997 Antalya Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” aldı.
1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde bir dönem öğretim görevlisi olarak eğitim veren Fikret Hakan, 2009 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Anabilim Dalı’ndan fahri doktor unvanı almıştır.