Spiegel: Berat Albayrak Malta Üzerinden Para Aklamaya Çalışıyor

Alman Spiegel dergisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, Dubai’de milyonlarca eurosu bulunduğunu ve bunu aklayarak Türkiye’ye aktarmaya çalıştığını iddia etti.

Haberde, Malta dosyaları olarak da bilinen ve para aklamaya yönelik ülkeler arası transfer trafiğini ortaya koyan bilgilere göre, Albayrak da para aklamaya çalışan isimlerden biri.  Haber, paranın önce Malta üzerinden İsveç’e oradan da Türkiye’ye getirildiğini belirtti.
Bu şekilde transferin yüzde 20’lik vergi ödeme zorunluluğunu delmek amacıyla yapıldığına dikkat çeken Spiegel, Çalık Holding’in yurt dışı işlerine bakan Şafak Karaaslan’ın Dubai’deki söz konusu paraları önce Malta’ya aktardığı, ardından Malta’daki paraların İsveç’de kurulan ‘dört ayrı paravan şirket’ üzerine aktarıldığı savunuluyor.
Malta’daki mevcut yasaya göre, ülkede kalıcı oturumu olmayıp, düzenli bir işletmesi olmayanlar için para transferlerinde yüzde 35’lik vergi uygulandığı, paranın tamamının çekilmesi durumunda ise toplam miktarın yüzde 80’inin iade edildiği kaydediliyor.
Spiegel, 2015’de İsveç’de kurulduğunu iddia ettiği 4 paravan şirkete 2016’da 8 yenisinin daha eklendiğini de öne sürdü. Haberde, bu yolla paraların Türkiye’ye aktarılmasında ‘herhangi bir zorlukla karşılaşılmasının önüne geçilmesinin umulduğu’ vurgulandı.