Romanya Dün Gece de Ayaktaydı: Bükreş’te 100 Binin Üzerinde İnsan Af Kararnamesini Protesto Etti

Hükümetin çığ gibi büyüyen tepkilere rağmen yolsuzluklara af getirildiği ileri sürülen ceza kanunundaki değişiklikleri içeren tasarıyı meclise sunması ülkeyi ayağa kaldırdı.
Protestoya konu olan kararname, “yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle” hapiste olan çok sayıda yetkiliye özgürlük getiriyordu.
https://www.youtube.com/watch?v=XRs3pr7KyWM
Dün gece aşırı soğuğa rağmen Başkent Bükreş’teki Başbakanlık binası önünde toplanan 100 binin üzerinde Romen vatandaşı af kararnamesini protesto ederek tasarının iptal edilmesini istedi. Bükreş’teki protestolar sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

Güvenlik yetkilileri, meydandaki vatandaşlara çağrıda bulunarak sakin olmaları konusunda uyarmasına rağmen bazı göstericiler taşkınlık yaptı. Bazı göstericiler, hükümet binaları önünde barikat kuran polisle çatıştı. Bazı  gösterciler de yanlarındaki havai fişek ve sis bombalarını polise atarken, emniyet birimleri gruba göz yaşartıcı gazla karşılık verdi
Romanya protesto
Bazı göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında bazı yaralanmalar olduğu açıklandı. Olaylı gösterilerde çok sayıda gösterici de gözaltına alındı.
Romanya’da iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti +ALDE koalisyon hükümeti lideri Sorin Grindeanu, tepki çeken kararnamenin “cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak için” gerekli olduğunu açıklamıştı.
Grindeanu’yu eleştirenler, hükümetin, “yolsuzluktan hüküm giymiş müttefiklerini kurtarma amacı taşıdığı” görüşünde.
Protestoya konu olan kararname, bulunduğu makamı kullanarak yapılan yolsuzluğun ancak 44 bin euro’yu aşması durumda hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.
Romanya genelinde protestoya katılanların sayısının 200 bine ulaştığı bildiriliyor.

proteste 22 ianuarie
Bu minik protestocu, taşıdığı pankartta “Geleceğimizi çalmayın” diyor..

Aynı şekilde ülkenin diğer şehirlerinde de binlerce insan af kararnemesini protesto etti.
Ülke medyası, gösterileri, 1989’da komünizmin çöküşünden bu yana en büyük eylemler olarak tanımlıyor.

whatsapp-image-2017-02-01-at-22.22.45.jpeg
inchide