Protestolara Rağmen Hükümet Af Tasarısını Meclise Sundu. Cumhurbaşkanı Iohannis: “Bugün Hukuk Devleti İçin Yas Günü”

Sorin Grindeanu başkanlığındaki hükümet, binlerce kişi tarafından protesto edilen af tasarısını ve ceza kanununda değişiklikler öngören tasarıyı dün meclise sundu. 
Adalet Bakanı Florin Iordache, düzenlediği basın toplantısında hükümetin cezaevindeki binlerce kişinin affedilmesini öngören tasarıya ve ceza kanununda değişikliklere onay verdiğini duyurdu. Iordache, tasarıların meclisin onayına sunulduğunu belirtti.
Basın toplantısının ardından göstericiler, gece yarısı hükümet binası önünde toplanarak tasarıyı protesto etmeye başladı. Protestolar diğer şehirlerde de devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS: “SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM”
Adalet Bakanının açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, sosyal medya hesabından hükümetin kararına çok sert ifadelerle tepki göstererek Bugün Romanya’da hukuk devleti için yas günü” dedi.
Iohannis, “Bugün, hukukun üstünlüğü adına yas günüdür. Bugün hukuk devleti, yolsuzlukla mücadele karşısında büyük bir darbe aldı. Hükümet, yolsuzluktan arınmış bir ülkede yaşamak isteyen halkı görmezden geldi. Hükümet, cesur ve dürüst on binlerce yargı çalışanını, Romanya’yı Avrupa’da saygın bir ülke yapamaya çalışan milyonlarca kişinin çabalarını görmezden geldi. Bugünden itibaren görevim, hukukun üstünlüğünü tekrar sağlamak. Romanya’yı yolsuzluktan temizlenmiş bir ülke yapmak için elimden geleni yapacağım. Görevimin son gününe kadar bununla mücadele edeceğim.” açıklamasını yaptı.
Bu arada af tasarısı ve ceza kanunundaki değişikliklere tepki gösteren vatandaşlar ise gece yarısı Hükümet Binası (Victorie) önünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Diğer şehirlerde de protesto gösterileri gerçekleştirildi.
İlgili resim
KÖVESİ: YOLSUZLUKLA MÜCADELE BÜYÜK DARBE ALACAK
Yolsuzlukla Mücadele (DNA) Başsavcısı Laura Codruta Kövesi ise bu yasaların ülkede başlatılan yolsuzlukla mücadelenin sonunu getireceğine dikkat çekti. Kövesi, “Bu acil kararnameler yolsuzlukla mücadeleyi çok olumsuz yönde etkileyecek, eğer bu af değişiklikleri kabul edilirse yolsuzlukla mücadelenin bir anlamı kalmayacak.”
İki haftayı aşkın bir süredir devam eden gösteriler, Bükreş‘in yanı sıra ülkedeki diğer büyük kentler ve Brüksel, Kopenhag, Paris gibi Avrupa’da yaşayan Romenler tarafından da protesto ediliyor.
AF TASARISI NELER GETİRİYOR?
Tasarı, 5 yıldan az hapis cezası kalmış mahkumların affedilmesini öngörüyor. Ayrıca kamu çalışanlarının görevi kötüye kullanma suçunun, 50 bin Euro’yu aşmayacak bütçe zararı doğurmuş olma koşuluyla yasal hale getirilmesi hedefleniyor.