Ab Komisyonu: Romanya’daki Son Gelişmeleri Büyük Bir Kaygıyla Izliyoruz

Romanya’da yolsuzlukla ilgili bazı suçluları affetmeye yönelik olduğu ileri sürülen ceza kanunundaki tasarı Avrupa Komisyonunun da gündemindeydi. Komisyon, Romanya’yı yolsuzlukla mücadeleden taviz vermekle suçladı.
Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve yardımcısı Frans Timmermans, yaptıkları ortak açıklamada “Yolsuzlukla mücadele süreklilik arz etmelidir. Romanya’daki son gelişmeleri büyük kaygıyla izliyoruz” sözlerine yer verdi.
Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği`nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic de Romanya ile çalışmaya hazır olduklarını dile getirerek, “Fakat, yolsuzlukla mücadelede geri adım atılması iyi bir şey değil. Kendilerine de endişelerimizi ifade ettik“dedi.
Sorin Grindeanu başkanlığındaki hükümet ise iki haftadır binlerce kişi tarafından protesto edilen af tasarısını ve ceza kanununda değişiklikler öngören tasarıyı meclise sundu.
Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in de karşı çıktığı, af tasarısı belirli suçlardan beş yıldan az hapis cezası almış kişilerin affını öngörüyor. Ayrıca kamu çalışanlarının görevi kötüye kullanma suçunun, 50 bin Euro’yu aşmayacak bütçe zararı doğurmuş olma koşuluyla yasal hale getirilmesi hedefleniyor.