Başbakanlık İçin Tatar Asıllı Sevil Shhaideh Aday Gösterilecek

Romanya’da 11 Aralık’ta gerçekleştirilen Parlamento seçimlerinde birlikte koalisyon hükümeti kurma çalışmaları yürüten Sosyal Demokrat Parti (PSD)- Liberal-Demokratlar İttifakı (ALDE) başbakanlık için ortak aday üzerinde uzlaşma sağladı.  Kırım asıllı Sevil Shhaideh ismi üzerinde ittifak kuran iki parti, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’e başbakan adayı olarak Shhaideh adını sunacak.

sevil_shhaideh
Kırım asıllı Sevil Shhaideh yeni başbakan adayı

52 yaşındaki Sevil Shhaideh, Victor Ponta hükümeti döneminde (2015) Romanya’nın Kırım Tatar asıllı ilk bakanlık görevini (Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı) yürütmüştü.
11 Aralık’ta düzenlenen Parlamento seçimlerinde büyük bir oy elde eden Sosyal Demokrat Parti (PSD) Genel Başkanı Liviu Dreagna, hakkında iki yıllık bir mahkumiyet kararı olması nedeniyle başbakanlık yapamayacağı açıklaması yapılmıştı.
Halen parti temsilcileri ile iştişare toplantılarına devam eden Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in cuma günü görevlendireceği başbakanı açıklaması bekleniyor.
Romen medyasında yer alan haberlere göre Sevil Shhaideh’in başbakan olması halinde Romanya’da ilk kez hem bayan hem Müslüman hem de Tatar Türkü’nün başbakan olacağı yorumları yapılıyor.
BAŞBAKAN ADAYI SEVİL SHHAİDEH, ÜNLÜ TARİHÇİ KEMAL KARPAT’LA AKRABA
4 Aralık 1964’te Köstence’de dünyaya gelen Sevil Shhaideh, Ekonomik Bilgileri Akademisi’nden 1987’de mezun oldu. Kamu yönetimi (USAID, Washington DC, SUA, 1995), STK yönetimi (USAID, Washington DC, SUA, 2001), proje yönetimi (Oracle University, 2002 ve PM Solutions Romania, 2004) ve denetçilik (TUV Institution, 2003) ile ilgili çeşitli programlarda eğitim aldı.
2015’te Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanı oldu.
Evlenmeden önceki soyadı Cambek (Geambec, annesi Muezel Cambek, babası Saedin Cambek) olan politikacı 2011’de Suriyeli Akram Shhaideh ile ikinci evliliğini gerçekleştirdi.
Başbakan adayı Sevil Shhaideh, ünlü tarihçi Kemal Karpat’la da anne tarafından akraba.