Video Hakemler Sahada, Tartışmalı Kararlara Elveda

13.FIFA Kulüpler Dünya Kupası, önceki gece oynanan Atletico Nacional ve Kashima Antlers maçıyla, bir ilke imza attı. Video hakem uygulamasının kullanıldığı karşılaşmada, hakem 31. dakikada meydana gelen pozisyonu videodan tekrar seyredip penaltıya hükmetti. Böylece ilk kez resmî bir FİFA organizasyonunda video hakem metodu uygulanmış oldu.
Daha önce 2 Eylül 2016’da Bari’de karşı karşıya gelen İtalya ve Fransa arasındaki dostluk maçında da sistem uygulanmıştı. FIFA Başkanı Gianni Infantino, “Dikkat ettiyseniz hakem birkaç saniyeliğine oyunu durdurdu. O esnada kamyonetin içindeki iki hakem pozisyonun penaltı olmadığına hükmetti. Futbol adına burada tarih yazıldı” diyerek uygulamayı medyaya tanıtmıştı.
Daha önce bazı maçlarda kullanıldı
22 Eylül’de de Ajax’ın Hollanda Kupası’nda oynadığı bir maçta ilk kez bir oyuncu video desteğine başvurularak oyundan atılmıştı. Tabi bu Avrupa futbolu. Aslında Amerika’da MLS liginde FİFA’nın bu teknoloji ilk kez bir maçta kullanılmıştı. 36. dakikada hakem bir faul kararını video yardımcıya dayanarak verdi.
Video hakem uygulaması, 2018 Dünya Kupası’nda kullanılacak. Hakemler atılan gollerde, penaltı kararlarında ve çıkardıkları kartlarda video hakeminden yardım isteyebilecek.
Spor müsabakalarında video teknolojisinden kullanılması uzun süredir gündemde. Basketbolda var olan ‘masa hakemliği’ müessesesi, birçok spor dalında tartışmalı pozisyonları gündemden çıkarabilir. Özellikle ‘temiz futbol’ anlayışıyla öne çıkan yeni FIFA Başkanı Infantino, makama geldikten sonraki ilk icraatlarından birinin bu olmasını önemsiyor.
Video hakem ne getirecek?
Peki, video hakem uygulamasının ne gibi sonuçları olabilir? Evet, temiz futbol açısından bu konu bir milat. Özellikle hakemler üzerinden şike yapan organize çeteler için bu kötü haber. Futbol sahalarında adalet sağlanması için hakem sayısı giderek artıyordu ancak bu uygulamadan sonra hakemlerin sayısı muhtemelen azalacak. Hatta yan hakemlerin bile kaldırılması gündeme gelebilir.
FIFA’nın bir sonraki hamlesi muhtemelen yapay zekâya sahip hakemlerin insan hakemlerin yerini alması olacaktır…