Sosyal Demokrat Parti’nin Dini Sembol Içeren Takvim Bastırmasına Patrikhane Tepki Gösterdi

Önümüzdeki Pazar günü (11 Aralık) Romanya’da Parlamento Seçimleri var. Partiler seçmenlere ulaşabilmek için birçok kampanya düzenliyor. Ancak dünyanın her tarafında olduğu gibi seçmene en kolay ulaşma yolu dini sembol ve sloganlardan geçiyor. Romanya’da eski komünistlerin devamı olarak görülen Sosyal Demokrat Parti (PSD)’de halkın bu duyarlılığından istifade edebilmek ve bu yöndeki imajını silebilmek için bir dini takvim bastırmış. Ancak PSD’ye Patrikhane’den beklemediği bir tepki geldi. Patrikhane sözcülüğünden yapılan açıklamada dini sembollerin bu tür parti propagandalarında kullanılmasını doğru ve iyi niyetli bulmadıklarını belirtti.
psd2 psd
 
 
 
 
 
 
PSD Argeş il yönetimi tarafından 2017 yılı için 5 bin adet bastırılan ve vatandaşlara dağıtılan “PSD Argeş Teşkilatı mutlu yıllar diler. Ortodoks Takvimi 2017” isimli dini ikonlu propaganda içerikli çalışmaya Patrikhane tepki gösterdi.

Romanya Patrikhane Sözcüsü Vasile Bănescu

PSD’nin bu takvimi kullanmasını “Bizden izin alınmadı. Bir anlaşmamız yok. Dini sembollerin parti sembollerinde kullanmasını kabul etmiyoruz. Bu kötü bir yol açabilir” uyarısı yapan Romanya Patrikhane Sözcüsü Vasile Bănescu, Patrikliğin dini sembolleri parti propagandası için kullanılmasına kesinlikle karşı olduklarını belirterek, bunu doğru bulmadıklarını kaydetti.
PSD Argeş İl Başkanı Ion Georgescu

PSD Argeş İl Başkanı Ion Georgescu ise dini sembolleri parti propagandasında kullanmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını ifade ederek, “Ortodoks Takvimini vatandaşlarımız 10-20 ley para vererek alıyordu. Biz de bu şekilde bastırarak vatandaşlara ücretsiz dağıtıp istifadelerine sunmak amacıyla bastırdık. Orada seçimlerle ilgili bir çağrı veya oy isteme konusunda herhangi bir çağrı   yoktu.” açıklamasını yaptı.