Çin’den Cumhurbaşkanı Iohannis’ın Kitabına ’çavuşesku’ Sansürü

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in hayatını anlattığı popüler kitabı “Adım adım-Pas cu Pas” isimli eserinin Çince versiyonu sansürlü olarak yayınlandı. Kitapta Iohannis’in ‘Çavuşesku ve Komunizm dönemi’ ile ilgili eleştirilere yer verilmedi.
Çincesi Beijing’deki Zhong Yi Yayınevi tarafından basılan otobiyografik kitapta Cumhurbaşkanı Iohannis’in sözlerinin yer aldığı “Romanya’nın Komunizm döneminden ve Çavuşesku’dan nefret ediyorum.” sözleri kitaptan çıkarıldı.
Ayrıca 20-21’inci sayfalarda yer alan komünizm döneminin baskı ve akıl dışı uygulamaların yer aldığı bölüme de kitapta yer verilmedi.
Yine 22 ve 23’üncü sayfada yer alan Iohannis’in “Ben ve arkadaşlarım öğrencilik yıllarımda komünistlerden ve sistemlerinden nefret ederdim. Bu nedenle her zaman Özgür Avrupa Radyosunun yayınlarını dinlerdik. Çok önemli bir muhalif örgütlenmesi içerisinde olmadım ama bu anlayıştan her zaman nefret ettim.” bölümü de kitaptan çıkarıldı.
Kitabın 24’üncü sayfasında sansür edilen bir başka bölümdeki ifadelerde de Iohannis, komünizm dönemindeki ve Çavuşesku rejimindeki kuyrukları, baskıları, ve insanların nasıl kitlesel olarak ayrımcılığa uğradıklarını ve yok edildikleri yılları üzüntü ile hatırladığını kaydediyor.