1989 Devrimini Geçim Kapısı Yapmışlar!.. Devrimi Halk Yaptı, Kaymağını Uyanıklar Yemiş

Romanya’da Çavuşesku’yu deviren halk ihtilalinin üzerinden 27 sene geçti. 1989 devrimini yapan Romen vatandaşlarına çıkarılan yasayla devlet; maaş, ücretsiz toplu taşıma v.s. birçok avantajlar sağlıyor. Bu çerçevede devrimcilerin hakları ile ilgilenen doğrudan Başbakanlığa bağlı bir de “89 İhtilalcileri sekreterliği” kurulmuş. Ayrıca illerde bu amaçla çok sayıda dernek ve birlik faaliyet gösteriyor.

falsi revolutionari
1989 Devrimini kullanarak yolsuzluk ve usülsüzlük yapan çok sayıda kişi gözaltına alındı

Realitatea’de yer alan habere göre geçtiğimiz günlerde Devlet Denetleme Kurulu Müfettişleri tarafından yapılan bir soruşturmada ortaya çıkan inanılmaz yolsuzlukta ihtilalde yer alanlar için sağlanan avantajların kötü niyetli kişiler tarafından sömürüldüğü ortaya çıkarılmış. Buna göre ihtilal uyanıkları, belgeleri kendi yakınlarına veya devrimle ilgisi olmayan insanlara para karşılığında peşkeş çekmiş.
Müfettişlerin yaptığı araştırmada sistemden faydalananlar arasında 89 devrimcilerinden başka herkes var. O tarihte 5 yaşında olan çocuğa bile “1989 Devrimcisi” belgesi verilmiş. Sadece 5 yaşındaki çocuk değil tabi.. Devrimde olmadığı halde belge verilenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor..
Devlet Denetleme Kurulunun yaptığı araştırmaya göre sadece 2013-2015 yılları arasında yapılan harcama ve denetlemelere göre ‘devrimciye verildi’ denilen tam 15 bin kişiye haksız şekilde ücretsiz metro kartı verilmiş.
Eski Devlet Sekreteri Adrian Sanda da ihtilalcilere sağlanan gayrimenkulleri haksız şekilde kullanmakla suçlanıyor. Sanda hakkında bu yolla haksız mal edindiği gerekçesiyle dava açılmış.
Devrimle ilgili diğer şehirlerde açılan Birlik ve Derneklerde de aynı şekilde önemli yolsuzluk ve usulsüzlükler tespit edilmiş.
Müfettişler, “Devrimci Belgesi”nin usülsüz şekilde 1000 ile 5000 Euro arasında ücret karşılığında satıldığını, bu belgeyi satın alanların hak etmedikleri halde birçok avantajlı imkandan faydalandıklarını açıkladı.
Ülke genelinde haksız devrimci belgesi edinenlerin sayısının 3 bin 500 kişiyi bulduğu tahmin ediliyor.