Bulgaristan’da, Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin Ardından Baş Gösteren Siyasal Kriz

Mehmet Ömer / Sofya

Bulgaristan’ın 5. cumhurbaşkanı, geçen pazar günü gerçekleştirilen ikinci turda belli oldu. Merkez Seçim Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) desteklediği eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli General Rumen Radev yüzde 59,33 oy ile cumhurbaşkanı seçildi. İktidarda olan Bulgaristan’ın Avrupai Kalkınması için Yurttaşlar (GERB) partisinin desteklediği parlamento başkanı bayan Tsetska Tsaçeva ise yüzde 36,17 oy alarak yarışı kaybetti.
General Rumen Radev’in 2. Turda cumhurbaşkanı seçimini kazanması, haddizatında seçmenlerin GERB yönetimine karşı oy kullanmalarının bir neticesidir. Partisinin adayının yaklaşık yüzde 20 fark ile mağlubiyetinin ardından ise Başbakan Boyko Borisov hükümetin istifasını açıkladı. Böylece dört partiden oluşan geniş tabanlı koalisyon hükümetinde bir krizin olduğu da ortaya çıkmış oldu. Bu durumda ülke siyasal bir boşluğun içine düşebilir. Şimdi en sık sorulan soru, geçici hükümet ne zaman tayin edilecek, Radev cumhurbaşkanı koltuğuna oturduktan sonra mı yoksa bundan önce mi?

Bulgaristan’ın yörüngesi Rusya’ya doğru kayar mı?

General Rumen Radev, genellikle Rusya’ya karşı dostane duygular besleyen birisi olarak tanımlanıyor, fakat bu tanımlama Radev’in Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasına yönelik ifadelerinden ileri gelmektedir. Ne var ki, Bulgaristan’daki yasalara göre cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi bulunmamaktadır. Buna ancak hükümet karar verebilir. Öte yandan Rumen Radev, gerek Rusya gerek ise ABD konusunda itidalli bir söylem geliştirdi. Bu nazar itibarla selefi Rosen Plevneliev’in söylemleri ile kıyaslanacak olursa, Plevneliev cumhurbaşkanı olduğu dönemde Rusya’ya yönelik sert eleştirilerde bulunuyordu. Oysa Radev, her iki süper güç arasında bir dengenin sağlanmasından ve Bulgarista’nın menfaatlerinin korunmasından yana bir tavır takınıyor. Dolayısıyla, yeni seçilen cumhurbaşkanı Rumen Radev’in Bulgaristan’da eskiden beri geçerli sayılan “Daima Avrupa ile yürümek, fakat asla Rusya’ya karşı gelmemek” şiarına bağlı kalacağı görünüyor. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nde ve NATO’da üstlendiği sorumlulukları dengeleme konusunda pragmatik bir tutum sergilemesi gerektiğini savunan Radev, aynı zamanda Moskova ile olan ilişkilerinden de yararlanması gerektiğini öne sürüyor. Ayrıca, Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasından yana olduğunu söyleyen Radev, öte yandan Bulgaristan’ın NATO ve Avrupa Birliği’ne karşı bütün sorumluluklarını yerine getireceği sözünü de verdi.

Rumen_Radev
Fotoğraf, BGNES Haber Ajansından alınmıştır.

Rumen Radev kimdir?

Rumen Radev, 18 Haziran 1963 yılında Dimitrovgrad şehrinde doğdu. 1982’de, Haskovo Matematik Lisesini altın madalya ile bitirdi. 1987’de, Dolna Mitropoliya’daki “Georgi Benkovski” Yüksek Harp Hava Okulunu bitirdi. 1992’de, ABD’de Stratejik Araştırmalar konulu yüksek lisansını tamamladı. 2014-2016 döneminde Bulgaristan’ın Hava Kuvvetleri Komutanı görevinde bulundu. İngilizce, Almanca ve Rusça bilen Rumen Radev, 22 Ocak 2017’de cumhurbaşkanı görevini resmen üstlenecek.