Her 5 Araçtan Birine Park Yeri Düşen Bükreş’te Otopark Problemi Büyüyor

Yaklaşık 2 milyon nüfusu bulunan Bükreş’te 1 milyon 19 bin kayıtlı araç bulunuyor. Başkente günlük dışardan gelen 400 bin araçla birlikte şehirdeki araç sayısı günlük 1,5 milyona ulaşıyor. Neredeyse adam başına bir aracın düştüğü ve her gün daha da artan araç sayısına karşılık yeni yapılan otopark sayısı ise ancak kaplumbağa hızı ile yürüyor. Şehirdeki otopark sorunu yerel yöneticileri kara kara düşündürüyor.
Romania Libera gazetesinde yer alan habere göre, bütün belediyelerin kayıtlarında toplam 300 bin araç park yeri kaydı bulunuyor. Buna göre 5 araçtan ancak birine park yeri düşüyor. Her geçen büyüyen otopark problemi nedeniyle apartman park yerleri yüzünden zaman zaman tartışmalar hatta kavgalar yaşanıyor.
auto2
Park sorununun çözülmemesinde bürokratik problemlerin önemli etken olduğunu belirten yetkililer, Başkent genelinde yerel belediye ekipleri tarafından 2000 civarında miadı dolmuş eski araba (Rabla) tespit edildiğini, fakat bürokratik işlemler nedeniyle bu araçların çok az kısmı park yerlerinden kaldırılabilmiş.
Binlerce eski araç (Rabla) bürokratik işlemlerinin uzaması nedeniyle sokaklardan kaldırılamadığı için şehirdeki araç park yerleri işgal altında. Bu nedenle bir an önce sahipsiz eski araçların toplanması tavsiye ediliyor.
“Yasaya göre polislerin bu eski araçları toplama yetkisi var” diyen yerel yetkililer, 488 araçla en fazla eski rabla’nın tespit edildiği bölgenin Sektör-3’te olduğunu ancak bu araçların sadece 101 tanesinin park yerlerinden kaldırılabildiği belirtiliyor.
Sektör- 6 bölgesinde ise sahipsiz 460 tespit edilirken işlemleri yapılarak kaldırılabilen araç sayısı sadece 46.
Sektör-5 bölgesinde de 200 sahipsiz eski araç tespit edilirken bunların ancak 46 tanesi kaldırılabilmiş,
Sektör – 1’de ise 376 eski terk edilmiş araba tespit edilirken bunların 67 tanesi kaldırılabilmiş.
Sektör – 4 te de 333 eski araç tespit edilirken bunların da 188 i kaldırılabilmiş.
Sektör-2 de ise toplam kaldırılan araç sayısı 110 olarak tespit edilirken toplam eski araç sayısı net olarak bilinmiyor.
Bu arada eski araçların şehir merkezindeki park yerlerinden kaldırılması konusunda yasal çalışmalar ise devam ediyor. Senatoya sunulan yeni yasaya göre eski araçlarını başka sektör sınırları içerisinde bırakanlar ve park yerlerinden kaldırmayanlara 2000 leye kadar para cezaları verilebilecek.