“1996’da Taşlandığımız Yerde…”

ABDULLAH AYMAZ
Bir Perşembe günü Afrika kökenlilerin nüfusunun yoğun  olduğu Chicago’nun  bir bölgesinde bulunuyorduk. İMAN (İnner-City Müslim Action Network) Organizesini ziyaret ediyorduk.
Bu organizenin direktörü Rami Nashashibi, Amerika’daki Afrika kökenli Müslümanların en büyük gruplarının birisinin Lideri olan Merhum W. Deen Muhammed’in kızı Laila Muhammed ve yeğeni Sultan Muhammed de orada bulunuyordu. O bölgenin insanına güzel hizmetler veren bu organizenin faaliyetlerini anlattılar. Direktör Rami Nashashibi, doktorasını Chicago’da yapmış değerli bir akademisyen olmasına rağmen kendisini bu hizmete adamış bir şahsiyet olduğu için Başkan Obama tarafından Beyaz Saraya davet edilmiş, faaliyetleri övülmüş ve danışman yapılmıştır.
Oradan beraberce Marguette Park’a gittik. Laila Muhammed dedi ki: “Bundan elli sene önce burada Dr. Martin Luther King, 700 kişi ile bir toplantı yapıyordu, ben de küçük bir kız idim. Birden dışarıdan gelen bir topluluk bizi taşlamaya başladı. Pek çok insanımız yara bere içinde kaldı. Bizzat Martin Luther başından yaralandı. Ben evimize kaçtım. Annem-babam bana ‘kızım sakın bir daha o parka gitme, öldürürler’ diye tenbih ettiler. Gerçekten deorada  daha sonra bizden olan insanları yaraladılar hatta bazılarını öldürdüler. Ama elli sene sonra burada bir anıt yapıldı. Babamın ve Martin Luther’in kabartma resimleri ve sözleri buraya nakşedildi.”
50 sene öncesinin hatırasına; İMAN organizesi tarafından  6 Ağustos 2016 tarihinde bir anma günü tertip edilmiş. O gün, sabah ondan akşam sekize kadar devam bu etkinliğe meşhur sanatçılardan Rakım, Yuna, BrotherAli,VicMensa, RockSteadyCrew grubu, Amir Suliman, DanaySuarez, HypnoticBrassEnsemble grubu, MaimounaYoussef, ZeshanTheTransistors grubu, TheNarciyet, TheReminder’ler, Dj David Chavez, Kidragon, Dj Man-O Wax, DresD’Nur, Khalil İsmail, Phenom, Kevin Coval, Tasleem Jamila, Azhar Usman Mazzi, K Love, Young James Brown, Shadia Mansour, Rafigi Green. Meşhur konuşmacılardan da MsIlyasah Al Shabazz, Imam Zaid Shakir, Fr. Michael Pfleger, Laila Muhammed, Linda Sarsour, RevJesse Jackson, Imam Suhaib Weeb, Rev. Otis Moss lil, Mo Amer, Rabbi Capers C. Funnye, JR, ImamSaafirRabb, Assata’sDaughters grup, Min. Abel Muhammed, Preacher Moss katılmış…
Geçmişin o kötü olayları  hüzünle hatırlandı. Ama o karanlık günler bu aydınlıkların başlangıcı oldu: “O günlerden bu günlere bakınca daha iyiye mi, yoksa daha kötüye mi gidiliyor?  diye sordum.  “Elbette, daha iyiye…” dediler. Biz de 1966’da Hocaefendi ile başlayan  Hizmet tarihinin de dünya çapında bu seviyeye gelişini görüp halimize şükrediyoruz.” dedim.
“Hak, yumruklana yumruklana kuvvet kazanır.’ diye bir sözümüz vardır.  Bizler öyle bir süreci yaşıyoruz. Ama inşallah, muhteşem bir geleceğe hazırlanıyoruz.” meâlinde ifadelerimiz oldu.
2011 sayımlarına göre, Amerika’da Afrikan kökenlilerin nüfusu 38 milyon, şu anda tahminen 40 milyon…İlk gelenler Müslüman oldukları için, hepsinde de hatta şimdi Müslüman olmayan bazılarında  bile, domuz etine karşı bir tiksinti vardır. Sanki genlerine işlemiş gibi…Ya geçmiş Müslüman atalarından kalıntı veya mutlaka  hapiste,şurda-burda  Müslüman olmuş yakınları olduğu için gayr-i Müslim olanları bile İslâmiyete yumuşak bakarlar. Onların yoğun olduğu yerlerde suç oranı, yüksek bölgelerde dahi geceleri başına bir takke koyup gezersiniz, Müslüman olmayanları da size dokunmazlar…
Ne güzel bir tevafuk ki, Amerika’da  Carter okullarımızın yüzde 60’ı Afrikan kökenli öğrencilerle dolu. Cenab-ı Hak bizi böyle bir hizmete sevk etmiş. Oralardaki başarılar için halk da, devlet de memnun. Oraları kapattırmak isteyenlere karşı da kızgınlar…