Erdoğan Adım Adım Kendi Darbesini Gerçekleştiriyor: Rektörlük Seçimleri Kaldırıldı, Kamuda 10 Binden Fazla Ihraç, 15 Basın Kuruluşuna Daha Kapatma

İki yeni kanun hükmünde kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan hukuksuz kararnamelerle 10 bin kamu görevlisi daha görevlerinden ihraç edildi.
Resmi Gazete’de dün akşam duyurulan bir listede, aralarında binlerce akademisyen, öğretmen ve sağlık görevlilerinin de olduğu toplam 10 bin 131 kişinin, 675 sayılı KHK ile ihraç edildiği duyuruldu.

OHAL kapsamında getirilen 675 ve 676 sayılı bu yeni KHK’lar ile, 15 basın kuruluşu daha kapatıldı. Bu yeni düzenlemeler, rektörlük seçimlerinin kaldırılması ve üniversitelerde rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanması gibi önemli değişiklikler getiriyor.
Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlardan 2 bin 774, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 2 bin 219, yükseköğretim kurumlarından bin 267 kişi görevinden “başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın” çıkarıldı.

29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 675 sayılı KHK ile 1267 akademisyen ihraç edildi.Son KHK ile 2’si general 39 TSK personeli göreve iade edildi. Milli Eğitim’de 31 , AFAD’da 3 TBMM’de bir personel görevine döndü.
TBMM’de 32, Yargıtay’da 183 personel memurluktan çıkarıldı.
Bin 82 Emniyet personelinin rütbeleri alındı.
Rektörlük seçimleri kaldırıldı

  • KHK’ya göre, rektörlük “seçimi” şu şekilde yapılacak: Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır.

Açığa alınanlar hakkındaki karar süreleri değişti.
Açığa alınan personel hakkındaki 3 aylık karar verme süresi 675 sayılı KHK ile değiştirildi. Buna göre söz konusu kişiler hakkındaki karar süresi OHAL bitimine dek uzatıldı.
Kapatılan basın kuruluşları:
Dicle Haber Ajansı
Jin Haber Ajansı
Azadiya Welat
Yüksekova Haber
Batman Çağdaş Gazetesi
Cizre Postası
İdil Haber
Güney Expres
Prestij Haber
Urfanatik Gazetesi
Kızıltepe’nin Sesi
Tiroji Dergisi
Evrensel Kültür Dergisi
Özgürlük Düyası Dergisi