Gazetecilerden Radyo- Tv Vergisinin Kaldırılmasına Tepki

Radyo-Tv vergilerinin kaldırılmasının resmi yayın kuruluşlarını politik iktidara bağımlı hale getireceğini belirten gazeteciler yasa tasarısına tepki gösterdi.

Romanya Profesyonel Gazeteciler Birliği (UZP), resmi radyo-tv ve yayın kuruluşları için vatandaştan kesilen vergilerin kaldırılması için parlamentoya sunulan yasa teklifini eleştirdi.
uzp
Resmi yayın kuruluşlarının giderlerinin ağırlıklı olarak – vergi dışı kalemlerle- karşılandığını belirten UZP açıklamasında, aksi takdirde bu kuruluşların politik iktidara tamamen bağımlı hale geleceği uyarısında bulundu.
Gazeteciler Birliği açıklamasında, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’ten yasayı imzalamadan parlamentoya geri göndermesi çağrısı yapıldı.
Bu arada yasanın iptali ile ilgili Özgür Gazeteciler Sendikası da Ombudsman’a başvurarak yayın vergilerinin kaldırılması ile ilgili yasa maddesinin iptalini istedi.
“1 Ocak 2017’den itibaren – Radyo-TV dahil- 100 vergi dışı gelir kaleminin iptalini” öngören yasa teklifini hazırlayan PSD lideri Liviu Dragnea da vergi dışı gelir kalemlerinin kaldırılmasının bu kurumların bağımsızlıklarının zedeleneceği anlamına gelmeyeceğini savundu. Dragnea, bunun yerine devletin bu kurumlara belli bir bütçe ayırabileceğini kaydetti.
Bu arada geçtiğimiz günlerde de devletin resmi yayın kuruluşlarında çalışan yüzlerce gazeteci çeşitli protesto gösterileri düzenleyerek yasa tasarısının geri çekilmesini istemişti.