Büyükelçi Hans Klemm: Romen Vatandaşları İçin ‘Vizesiz ABD’ Seçim Sonrasını Bekliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Bükreş Büyükelçisi Hans Klemm, Romen vatandaşları için “Vizeler ne zaman kaldırılacak?” sorusuna “Seçimlerden sonra gelişme olabilir” cevabını verdi.
ABD’nin bir başkanlık seçim sürecinde olduğunu belirten Büyükelçi, yeni başkan seçimi ve kongrenin alacağı karar sonrasında Romen vatandaşları için vizelerin kaldırılması konusunun gündeme gelebileceğini söyledi.
Romen vatandaşlarına ‘Vizesiz Kanada’ yolunu açacak CETA anlaşması gündemini korurken, ‘ABD vizesinin Romen vatandaşları için ne zaman kaldırılacağı?” sorusuna Büyükelçi Hans Klemm, bunun yasal bir süreç olduğunu belirterek “Başkanlık seçimlerinden sonra Konrge onayından geçtikten sonra Romen vatandaşları ülkemize vizesiz seyahat edebilir.” dedi.
Oradea’ya bir ziyaret gerçekleştiren ABD Büyükelçisi, burada kendisine yöneltilen bir soru üzerine Romen vatandaşlarına vizesiz seyahatle ilgili bir yasa hazırlığı olduğunu hatırlatarak ancak şu anda seçim süreci nedeniyle konunun beklediğini ifade ederek, “Her şey yeni seçilecek başkanın atacağı adıma bağlı görünüyor.” dedi.
Büyükelçi, halen ABD vizesi için başvuran Romen vatandaşlarının yüzde 90 oranında kolaylıkla vize alabildiğini, her hangi bir problem yaşanmadığını kaydetti.
‘VİZESİZ KANADA’ CETA ANLAŞMASINA TAKILDI
Diğer taraftan Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasında imzalanması öngörülen CETA anlaşmasının yürürlüğe girmesi halinde Romen vatandaşları Kanada’ya önümüzdeki yıl vizesiz seyahat edebilecek. Ancak anlaşma, Belçika’daki Valon bölgesinin itirazı nedeniyle bekletiliyor.
Halihazırda Ceta, 508 milyon Avrupalı ve 36,3 milyon Kanadalı tarafından kabul edilirken Valon bölgesi sakinlerinin anlaşmaya karşı çıkmaları nedeniyle imzalanamıyor.