Şampiyon Babaların Şampiyon Çocukları

[EFE YİĞİT]

Babası futbolcu olan çocuklar ‘baba mesleği’ deyip futbolu tercih edenlerin sayısı hiç de az değil. Oğullar için en büyük handikap, çok başarılı olan babalarının gölgelerinde kalmaları. Örneğin efsane teknik adam Alex Ferguson’un oğlu Darren ve Hollanda’nın efsanesi ‘sarı fırtına’ Johan Cruyff’un oğlu Jordi en bilindik örnekler.
Ama babaları gibi başarılı olup, şampiyonluk yaşayanlar da var. İşte o isimlerden öne çıkanlar.
Peter Schmeichel – Kasper Schmeichel:
Danimarka’nın Bröndby takımında gösterdiği performansla 28 yaşındayken 1991’de Manchester United’e transfer olan Peter Schmeichel, dünyanın en iyi kalecilerinden biri oldu. Danimarka ile Euro 92’de şampiyonluk yaşayan Peter Schmeichel, Man Utd ile lig, kupa ve Şampiyonlar Ligi sevinci yaşayıp 17 kupa kaldırdı. Kaleci babanın oğlu olarak daha küçük yaşta yeşil sahalarla tanışan Kasper, kariyerine 2004’te babasının futbolu bıraktığı takım olan Manchester City’de başladı.
Kariyerinin büyük bölümü değişik takımlarda kiralık olan geçen Kasper, 2011’de Liecester ile anlaştı. Son yıllarda büyük aşama kaydeden Kasper, Liecester’le birlikte Danimarka Milli Takımı’nın da kalesinin tek sahibi oldu. Liecester City, 132 yıllık tarihinde geçen yıl ilk kez şampiyon olurken, Kasper Schmeichel başarıda önemli rol oynadı.
Cesare Maldini – Paolo Maldini:
1954-66 arasında Milan formasını giyen Cesare Maldini, Milano kulübüyle 4 lig ve 1 Avrupa Kupası şampiyonluğu yaşadı. Adını İtalya’nın efsaneleri arasına yazdıran Cesare Maldini’nin izinden yürüyen oğlu Paolo Maldini ise babasının aksine başka hiçbir kulüpte oynamayıp kariyerini başladığı kulüp olan Milan’da sonlandırdı. Paolo başarıda babasını geride bırakan parlak bir kariyere sahip oldu. 7 kez lig şampiyonluğu, 5 Avrupa Kupası ve 3 Avrupa Süper Kupa sevinci yaşayan Paolo Maldini 126 kez milli formayı giydi.
Carles Busquets – Sergio Busquets:
Barcelona kadrosunda 12 yıl ter döken Carles, İspanyolların ünlü kalecisi Andoni Zubizarreta’nın varlığından dolayı yedek kulübesinin müdavimi oldu. 79 maçta Barcelona kalesini koruyan Carles Busquets, 6 kez La Liga şampiyonluğu sevinci yaşadı. Kariyerine Barcelona’nın ünlü altyapısı La Masia’da başlayan oğul Sergio ise, 2008’ten bu yana Barcelona A takımı için ter döküyor. 27 yaşındaki Sergio şuana kadar 5 La Liga ve 3 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ile birlikte İspanya ile 2010’da Dünya Kupası, 2012’de Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. Babasına göre oldukça parlak bir kariyere sahip olan Sergio 83 maçta İspanya formasını giydi.
Miroslav Kadleç – Michal Kadleç:
Geçtiğimiz yıllarda Fenerbahçe formasını giyen Michal Kadleç’in babası olan Miroslav Kadleç, 1990-98 arasında formasını giydiği Bundesliga takımlarından Kaiserslautern ile 1991 ve 98’te şampiyonluk sevinci yaşadı. Babasının izinden giden oğul Michal ise Sparta Prag ile 2, Fenerbahçe ile 1 kez şampiyonluk sevinci yaşayıp, babasının izinden gitti.
Arnor Gudjohnsen – Eidur Gudjohnsen:
İzlanda futbolunun medar-ı iftiharı olan isimlerin başında Gudjohnsen ailesi geliyor. Baba Arnor, Belçika’nın Anderlecht takımıyla 3 kez şampiyonluk yaşadı. Oğlu Eidur ise Chelsea ile 2 kez Premier Lig, Barcelona ilke 1 kez La Liga şampiyonluğu yaşarken, 2009’da yine Barcelona ile Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırdı. Babası Arnor 34 yaşındayken 17 yaşında olan oğlu Eidur ile bir millî maçta beraber kadroda yer aldı. Ancak aynı anda sahada bulunamadılar. Arnor 1 gol attığı maçta oğlu Eidur ilk yarı sonunda babasının yerine oyuna girmiştir.
Danny Blind – Daley Blind:
Şu an Hollanda Milli Takımını çalıştıran Danny Blind, 1986-99 arasında formasını giydiği Ajax’la 5 lig, 4 Avrupa Kupası kazandı. Portakalların yetiştirdiği en önemli futbolculardan biri olan Danny Blind’in oğlu Daley Blind de 2008-14 arasında formasını giydiği Ajax’la 4 kez lig şampiyonluğu yaşadı. Daley Blind 2014’ten bu yana Manchester United formasını giyiyor.
HABER: EFE YİĞİT (TR724)