Tutuklu Yazar Aslı Erdoğan: Edebiyat Her Diktatörü Yenmeyi Başarmıştır

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyesi olduğu için hapse atılan yazar Aslı Erdoğan’ın cezaevinde yazdığı mektup 86’inci Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışında okundu.
riethmueller
Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller tarafından okunan mektupta Erdoğan, “Nasıl başarıyor, bilmiyorum ama edebiyat her diktatörü eninde sonunda yenmeyi başarmıştır” dedi.
‘Bir kuyudan seslenir gibi sizlere sesleniyorum’
Riethmüller tarafından seslendirilen mektupta, Erdoğan şunları kaydeti: “İstanbul’da bir cezaevinden, aklı hastanesiyle eski cüzzam hastanesi arasında sıkışmış, ‘Kadın Tutukevi’nden sizlere, edebiyatçılara sesleniyorum. Taşların, betonun, dikenli tellerin arasından, bir kuyudan seslenir gibi: Burada benim ülkemde, akıl almaz bir hoyratlıkla çürümeye terk edilen ‘vicdan’, neredeyse alışkanlıkla, … öldürülmeye çalışılan HAKİKAT. Nasıl başarıyor, bilmiyorum ama edebiyat her diktatörü eninde sonunda yenmeyi başarmıştır. Kendi kanımızla yazdığımız ‘edebiyat’ – ki ben buna HAKİKAT diyorum.”
frankfurt
‘Türkiye’de siyaset düşünce özgürlüğüne sessiz kalıyor’
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Belçika Kralı Philippe ve Hollanda Kralı Willem Alexander’ın da bulunduğu salonda konuşan Riethmüller, düşünce ve yayın özgürlüğünün dünya genelinde tehdit olduğunu belirterek, “Kelimelerin özgürlüğü bizim için bir insan hakkıdır ve pazarlığa açık değildir” diye konuştu.
Türkiye’de düşünce özgürlüğüne yönelik tehditlerden olumsuz etkilendiklerini belirten Riethmüller, siyasetin bu konuda sessiz kaldığını ve bu konuda bir girişimde bulunmadığını söyledi.
Erdoğan, Türkiye’nin onur konuğu olduğu 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’na katılmıştı.
Ne olmuştu?
Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle geçici olarak kapatılmıştı.
‘Örgüt propagandası’‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamaları yöneltilen Erdoğan, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.