Batı Nil Virüsü: Yaş Ilinde Bir Kişi Hayatını Kaybetti, 4 Hastanın Tedavisi Devam Ediyor

Son zamanlarda yaygınlaşan ve Romanya’da da ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle Yaş (Iaşi) ilinde emekli bir adam hayatını kaybetti. Ölen kişiye hastalığın sivrisinekten bulaştığı belirtildi. Yaklaşık 2 haftadır Iaşi Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesinde tedavi altında olan yaşlı adam kurtarılamadı. Aynı ilde hastalığa yakalanan ve gözetim altında tutulan 4 kişinin tedavisi ise devam ediyor. Ülke genelinde bugüne kadar virüsten ölenlerin sayısı da 9’u buldu.
Diğer dört hastanın ise 60 yaş üzerinde olduklarını ve tedaviye olumlu tepki verdiklerini belirten Iaşi Bulaşıcı ve Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Mihnea Hurmuzache, bu virüse yakalanan hastaların gözetim altında tedavi edildiklerini kaydetti.
Halk Sağlığı Enstitüsü İstatistiklerine göre bugüne kadar ülke genelinde 92 vaka tespit edildi. Hastalığın görüldüğü iller ise; Bükreş, Braila, Iasi ve Teleorman olarak açıklandı.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER, NASIL BULAŞIYOR?
Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor.
Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.