Tatar Soydaşlara Iptal Şoku!.. tek Aday Üzerinde Uzlaşma Olmayınca Milletvekili Kontenjanları Tehlikeye Girdi

Romanya Merkez Seçim Bürosu, önümüzdeki Aralık ayında yapılacak Parlamento seçimlerinde Tatar azınlığına ayrılan tek kişilik kontenjana yapılan 2 başvuruyu da reddetti. Kendi aralarında milletvekili adaylığı konusunda birlik sağlayamayan soydaşlar, mahkeme süreci uzadığı için bu dönem Parlamentoya temsilci gönderemeyebilir.

Anefi Ersun

Amet Varol

Romanya’da 11 Aralık’ta düzenlenecek seçimlerde Türk-Tatar azınlığa ayrılan tek kişilik adaylık kontenjanına başvuran 2 ismi de kabul etmedi. Halen milletvekili olan Amet Varol’un adaylık başvuru dilekçesini, Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliğine üye olmayan biri tarafından imzalandığı gerekçesiyle reddetti. Diğer başvuru sahibi Eski Köstence Vali Yardımcısı Anefi Ersun’un adaylık kararı da Birliğin iptal edilen son kongresinde alındığı için kabul edilmedi.
Her iki aday da Merkez Seçim Bürosunun kararının temyizi için Bükreş Mahkemesine başvurdu. Mahkemenin bu kararı onanması durumunda dava, bir üst mahkeme olan Yargıtaya taşınacak. Ancak milletvekili adaylığına başvuru süresinin 23 Ekim’de sona ermesi nedeniyle, temyiz sürecinin bu kadar kısa sürede sonuçlanıp sonuçlanmayacağı bilinmiyor.
Yargıtayın, Merkez Seçim Bürosunun aldığı kararı onaması ve Birliğin yeni aday belirleyememesi durumunda Tatar-Türk azınlığı ilk kez Romanya meclisinde temsil edilemeyebilir.