71 Yaşındaki Yaşlı Kadın Tam Yarım Asırdır Hastanede Yaşıyor

Hastanelerin ne kadar soğuk ve itici olduğunu herkes bilir. Bu yüzden bir gün bile zor gelir hastane ortamında yaşamak. Peki bir kişi 50 yıl hastanede yaşarsa..  Romanya’nın Iaşi (Yaş) şehrindeki Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde kalan 71 yaşındaki yaşlı bir kadın tam yarım asırdır (50 yıl) hastanede yaşıyor. Ömrünün üçte ikisini hastanede geçiren yaşlı kadını ailesi istemiyor. Kadın da ailesinin yanına gitmek istemiyor.. Yaklaşık 350 hastanın bulunduğu hastanede tedavisi tamamlanan 200 hasta, aynı şekilde ailesi tarafından hastanede unutulmuş durumda.

ıasi
Iaşi Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde halen 350’nin üzerinde hasta kalıyor

Digi 24’te yayınlanan habere göre her hastanın ayrı bir trajik hikayesi var. Hastaneye bırakılan insanlar yıllardır burada unutulmuş durumda. Görevliler, hastanedeki 200 insanın tedavilerinin bittiğini ancak yakınlarının sahip çıkıp almadığı için mecburen hastanede kaldıklarını ifade ediyor.
hastane
1967 yılından beri (50 yıldır) Iaşi (Yaş) Ruh ve Sinir Hastalıkları Enstitüsü’nde yatan 71 yaşındaki bir kadın hasta da o gün bugündür yakınları tarafından hastanede unutulmuş durumda. İyileştikten sonra bile ailesi almak istemeyince mecburen hastanede kalmaya devam etmiş.
“Hastane iyi, yemekler iyi, tedavi şartları iyi..” diyen yaşlı kadın artık hastanenin kendisi için bir aile ortamı olduğunu belirterek buradan gitmek istemediğini ifade ediyor.
Kadının ailesi ve yakınları da Iaşi’a 70 kilometre uzaklıktaki Răchiteni köyünde yaşıyor. Kardeşi en son 2 yıl önce ziyaret etmiş kendisini. Ancak kardeşi, ‘bakamayacaklarını’ belirterek hastayı istememiş.
Haberi yapan muhabir kadının köyde yaşayan kardeşini ve yakınlarını da ziyaret etmiş.. ‘neden istemiyorsunuz kardeşini’ diye sormuş köydeki kardeşine. Adam, hem o gelmek istemiyor, hem de bizim bakacak durumumuz yok cevabını vermiş.. Eşi’nin yani kadının yengesinin cevabı ise çok kısa olmuş, “Tanrı korusun. İstemiyoruz..”
200 HASTA AİLELERİ TARAFINDAN UNUTULMUŞ DURUMDA
71 yaşındaki yaşlı kadın, hastanedeki tek hasta değil.. Doktorlar, yaklaşık 350 hastanın 200’ünün taburcu edilebileceğini ancak yakınlarının hastanede almamalarından veya sahip çıkmamalarından yakınıyor.
Hastane psikologlarından Dr. Felicia Ciobanu, ruhsal hastaların normal insanlardan daha fazla, bir eve ve aileye bağımlı bulunduğunu, sevgiye ve sıcak bir ortama ihtiyaçları bulunduğunu dikkat çekiyor. Ciobanu, hastanenin her hastaya aile ortamı gibi ortam sağlamasının imkansızlığına dikkat çekiyor.
gabriel
Gabriel Oprișanu

Soruna başka bir çözüm bulduklarını söyleyen Hastane Müdürü Gabriel Oprișanu ise Fransız modelini örnek alarak hastaların anlaşma yapacakları gönüllü aileler yanında kalmasını sağlamayı planladıklarını kaydediyor.
Devlet, hastanedeki her hasta için günlük 130 ile 236 ley arasında ödenek ödüyor.
Burada uzun süreli kalan en yaşlı kişi ise 1945’de hastaneye yatırılan yaşlı bir adammış. Bir kaç ay önce hayatını kaybeden yaşlı adam, 22 yaşından itibaren hastaneye yatırılmış. Adam, birkaç ay önce hastanede hayatını kaybedince hastane çalışanları tarafından defnedilmiş.
Kaynak:
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/200-de-oameni-au-fost-uitati-de-familii-in-spital-556453