Tanış’ın kitabında yer alan bilgiler ışığında Cumhuriyet gazetesinde de 12 Mart 2015 tarihinde,‘Enerji bakanı yapılan Erdoğan’ın damadına petrol kıyağı’ başlıklı bir haber yayınlandı.
‘ERDOĞAN, PETROLÜN TAŞINMASI İÇİN İMTİYAZLI KARAR ÇIKARTIYOR’
Haberde şöyle deniyordu: “İlk kez ortaya çıkan belgelere göre Türkiye’nin Kürt Bölgesel Yönetimi’yle yakınlaşması siyasetin yanında ‘seçilmiş şirketler’ için ekonomik anlam taşıyor. Erdoğan, üçüncü kez başbakanlığı kazandığı 2011 seçiminden sonraki ilk kabine toplantısında bölgedeki petrolün taşınması için imtiyazlı bir karar çıkartıyor. Bu karardan en büyük parayı ortakları gizlenen Powertrans şirketi kazanıyor. Şirketin, Çalık Grubu’nun olduğu belgelerle açıklanıyor. Powertrans’ın yurt dışındaki sahipleri Grand Fortune Ventures ve Lucky Ventures’un işlemleriyle ilgili talimatları Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın CEO olduğu dönem Sovereign Trust Danışmanlık’a Çalık Holding yetkililerinin ilettiği ortaya konuyor.”
Haberin yayınlanmasının ardından avukatları Albayrak’ın şirketle herhangi bir bağı olmadığını savunmuş, Cumhuriyet’in o dönemki genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında hakaret davası açmıştı.
‘HÜKÜMETİMİZİN İMTİYAZ SAĞLAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR’
Şirketin kurulduğu dönemde Berat Albayrak henüz bakanlık görevinde değildi. Ancak kendisi bakan olduktan sonra, Powertrans ile ilgili basında çıkan iddiaya ilişkin bakanlığın resmi internet sitesinde bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şöyle deniyordu: “Esas itibarıyla bölge ile enerji ticareti (petrol, petrol ürünü, doğalgaz, elektrik) yapmak isteyen firmalarımızın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nde kontrata bağlanmış başvurularına istinaden, ilgili kamu-kurum ve kuruluşlarımızca mer’i mevzuat çerçevesinde gerekli lisans ve izinler verilmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uluslararası ticarete ve Türk mevzuatına uygun şekilde PowerTrans şirketinin başvurusu değerlendirilerek ve mer’i dış ticaret ve gümrük mevzuatımız çerçevesinde; firmanın yerine getirmesi gereken tüm yükümlülükleri tamamıyla yerine getirilmesi kaydıyla faaliyetlerine izin verilmiştir. Bir hukuk devleti olarak hükümetimizin gayri yasal ve gayri ahlaki olarak hiçbir kişi, firma veya kuruma imtiyaz sağlaması söz konusu değildir.”
‘İŞÇİLERE VERİLECEK YEMEKLER DAHİ ONDAN SORULUYOR’
Ancak RedHack’in ele geçirip sızdırdığı e-postalara göre Albayrak Powertrans adlı şirketle doğrudan ilişkili.
Öyle ki yazışmalardan birinde B.Y. adlı çalışan, şirkette istihdam edilecek adayları ve hatta işçilere verilecek yemeklerin onayını dahi Albayrak’a soruyor.
20 Haziran 2013 tarihli bir e-postaya göre B.Y., Albayrak’a şu soruyu yöneltiyor: “Powertrans, yol yardımının yeni bilet ücretlerine göre düzenlenmesini; yemek yardımının çevredeki diğer şirketlerle paralel olarak 5 TL artırılmasını talep ediyor. Uygunluğunu onayınıza sunarım. Saygılarımla.”
RedHack’in sızdırdığı tarihi belli olmayan personel alımıyla alakalı e-postaya göre B.Y. Albayrak’a şöyle diyor: “Merhaba Berat Bey. Powertrans’a alınması için onay verdiğiniz; E.Y.’nin Ticaret Müdürlüğü’ne, Uzman Yrd. olarak 1.500 TL ücret ile (standart uzman yrd. ücreti) M.E.’nin Lojistik Müdürlüğü’ne, Uzman Yrd. olarak 1.500 TL ücret ile (standart uzman yrd. ücreti) A.K.’nın Saha Personeli olarak 1.500 TL ücret ile (standart yeni mezun saha personeli ücreti), M.N.B.’nin Habur Bölge Yöneticisi olarak 5.000 TL ücret ile başlatılması. Ankara’ya şoför pozisyonu ile alınan Y.U.’nun ücretinin 1.500 TL olarak belirlenmesi hususunu; Görüş ve değerlendirmenize… Irak bölgesinde Irak Enerji Bakanı tarafından yönlendirilen ve işe alımı yapılan kişi sayısının 9’a ulaşmış olduğunu;Bilgilerinize sunarım.”
‘BARZANİ GİDERSE İŞLER BOZULUR’
Sızıntılarda, Powertrans adlı şirketin ‘Irak Ülke Müdürü’imzasıyla Albayrak’a e-posta gönderen D.A.İ.’nin de yazışmaları bulunuyor. Buna göre D.A.İ. şunları yazıyor: “Enerji Bakanlığı’nın özel firmalara benzin ve motorin izni vermesinden sonra bakanlığın bizim üzerimizdeki baskısı azalmıştır. Bizim getirdiğimiz benzinin büyük miktarı Zaho bölgesinde boşaltılmaktadır.”
Aynı şahıs, e-postanın devamında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde Barzani’nin başkanlık görevine devam etmemesi durumunda işlerin bozulacağınıysa şu sözlerle özetliyor: “Siyasi olarak yakında Cumhurbaşkanı Mesut Barzani’nin görev süresi dolacaktır. Daha önce parlemento kararı ile görev süresi uzatılmıştı. Yeni cumhurbaşkanının İran a yakın Goran (Değişim) partisinden veya olmasına yüksek gözle bakılmaktaydı fakat Goran parti yöneticilerinin ve İranlı yetkililerin Süleymaniye’de yapmış oldukları görüşme sonucunda Mesut Barzani nin devam etmesinin uygun olacağı yönünde bir açıklama yapıldı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Mesut Barzani nin görevden ayrılması bölgeyi çok fazla etkileyeceği yönünde. Türkiye ile olan ticaretin azalacağı ve özellikle petrol ticaretinin İran tarafından daha fazla yapılacağı görüşü var.”
KAYNAK: DİKEN