Die Zeit: Türk Işadamları, 1930’un Baskılı Yıllarını Tekrar Yaşıyor

Die Zeit gazetesi yazarlarından Cem Güler ve Caterina Kobenstein, Türkiye’de onbinlerce öğretmen, hakim, savcı, gazeteci ve bilim insanından sonra şimdi de işadamlarının hedefe konduğunu yazdı.
Yazarlar, Erdoğan’ın ‘Acıma yok’ çağrısının Almanya’da da yankı bulduğuna dikkat çekti ve fişleme, jurnalleme, boykot etme ve boykot etme seferberliği başlatma, hakaret, işyerine saldırı, ölüm tehditleri, işadamları birliklerinden ayrılma tehditleri ile Hizmet Hareketi’ne mensubu olan veya olmayan birçok işadamının yıldırılmaya çalışıldığına değindi.
Die Zeit yazarlarına konuşan Gelsenkirchenli bir işadamı, “Yahudilerden alışveriş yapmayın çağrısında bulunulduğu 30’lu yıllarda gibiyiz” ifadesini kullanmış. Özellikle Berlin, Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden-Württemberg’de bu tür saldırıların yaşandığına dikkat çeken yazarlar, birçok camide de cemaatin alışveriş yapılmaması gereken işyerleri hakkında bilgilendirildiğini ileri sürüyor.
Bunun bir sonucu olarak Hizmet Hareketi’ne mensup işadamlarının yanı sıra mensup olmayan işadamları da uzun yıllardır alışveriş yapan müşterilerini kaybetmiş, sözleşmeleri iptal olmuş, Türkiye’de de aynı durum yaşandığı için ithalat-ihracat yapamaz hale gelmiş.
Yazarlar, Türkiye’deki baskı ortamından kurtulmak için Almanya’ya kaçan işadamlarının da bulunduğuna değiniyor ve en büyük yardımcılarının da Almanya’da aynı baskıya maruz kalan şirketler olduğunu vurguluyor.
BERLİN ZAMAN