Fethullah Gülen Hocaefendi CNN’e Konuştu: Herşeyi Önceden Kurguladıkları Bir Tiyatroya Benziyor

CNN International’a konuşan Fethullah Gülen Hocaefendi, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili net ifadeler kullandı.

Türk yetkililerin, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki isim olarak suçladıkları Fethullah Gülen Hocaefendi, yaşanan hadiseden sonra ilk kez teke tek CNN’in ünlü programcısı Fareed Zakaria’ya konuk oldu. Erdoğan hükümetinin hakkında yönelttiği suçlamaları reddeden Gülen, “Hakkımdaki iddiaların onda birini doğrulayacak şekilde birisine sözlü bir talimatım olduğu, bir telefon görüşmem olduğu ispatlanırsa boynumu büker ve, ‘Onlar doğru söylüyor, bırakın beni alsınlar, bırakın beni assınlar’ derim”. dedi.
 
CNN International’da yer alan haber şu ifadelerle yayınlandı:
1999 yılından bu yana Amerika’nın Pennsilvanya eyaletinde inzivada yaşayan 77 yaşındaki Fethullah Gülen, Hizmet hareketinin lideri olup, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en keskin muhalifi. Erdoğan hükumetinin darbe girişimi ile kendisine yönelttiği suçlamaları kesinlikle reddeden Gülen, hakkındaki iddiaların araştırılması için uluslararası bir komisyon kurulmasını teklif etti. 15 Temmuz darbe girişiminde, 24’ü darbeci askerler olmak üzere 270 kişi hayatını kaybetti. Başarısız girişim sonrası Erdoğan yönetimi ülke genelinde ‘darbeye teşebbüs ettiler’ iddiasıyla on binlerce kişi hakkında geniş çaplı tutuklama, göz altına alma ve görevden uzaklaştırma operasyonu başlattı.
Gülen, kendisine sempati duyanlara ‘Erdoğan rejimini istikrarsızlaştırmaları için telkinde bulunduğu iddialarını’ tekrar tekrar reddetti. “Bu işin taraftarı oldukları görünen bazıları bir tiyatro sergiledi, birilerini de bu işe dahil etti” diyen Gülen, “yaşananlar askeri darbeden daha çok bir Holywood filmine benziyor. Kurgulanmış bir tiyatroya benziyor. Tüm her şey, yapmayı planladıkları işi realize etmek için zemin oluşturduklarından anlaşılıyor” diyerek 15 Temmuz darbe girişimini bir oyuna benzetti.
Fareed Zakaria’nın, “Darbeyi Erdoğan’ın planladığını mı düşünüyorsunuz?” sorusuna Gülen, “Böyle bir suçlamayı iftira sayarım” dedi. Hayatı boyunca darbelere karşı olduğunu ve darbeleri lanetlediğini söyleyen Gülen, “Demokrasiye, özgürlüğe, cumhuriyete karşı darbeye sığınanları hep lanetlemiş, karşı çıkmışımdır” dedi. Darbe girişiminde bulunanlar arasında kendisine sempati duyanların olabileceğini de kabul eden Gülen, darbe girişiminde kendisinin bir dahli olduğu iddiasını şiddetle reddetti.
 Türkiye, ABD’den Gülen’in iadesini istiyor. Ancak, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre, Washington bir kişiyi, “iade gerektiren fiiller” kapsamında Türkiye’ye iade edebilliyor. Erdoğan’ın, Gülen hakkında yönelttiği ‘İhanet’ gibi iddialar bu listede yer almıyor. Türkiye’ye dönmesinin işleri sadece daha karmaşık hale getireceğini söyleyen Gülen, “Neye mal olursa olsun herşeyi yapacaklardır, ancak hakkımda iddia ettiklerinin onda birini ispatlayabilirlerse ve zorla geri götürürlerse bu konu hakkında söyleyebileceğim çok birşey yok” dedi.
Fethullah Gülen, “Önemli olan bunu hukuk çerçevesinde yapıp yapamayacakları, Allah’ın izniyle böyle birşey olacağını düşünmüyorum” diyerek hukuka bağlılığının altını çizdi. Erdoğan’a bir mesajı olup olmadığı sorulan
Gülen, “Allah’ın huzuruna bu kadar günahla çıkmaması için dua ediyorum” dedi.