Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkiye’de gazetecilere yönelik devam eden tutuklamalara sert tepki gösterdi.
BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye ile AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic yaptıkları yazılı açıklamada, darbe girişimi sonrası basına yönelik kapatma, soruşturma ve gözaltı kararlarını ‘kınadıklarını’ ifade etti. Türkiye’de son günlerde yaşanan tasfiyelerin uluslararası hukuk standartlarına uymadığına dikkat çekildi.
Gazetecilerin tutuklanmasının ve yazılı-görsel medyanın kapatılmasının, “Kamuoyu tartışmalarına ve hükümetinin sorumluluklarına darbe” olduğunu belirten her iki uzman, “Türk yetkililerinin bu kararlarını ve özgür medyaya dair yükümlülüklerini gözden geçirmeyi şiddetli bir şekilde teşvik ediyoruz” çağrısında bulundu.
Mijatovic, “Açık bir şekilde görülüyor ki medya gruplarına yönelik bu kısıtlama dalgası, OHAL sırasında dahi temel uluslararası standartlarla örtüşmüyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, “Yargı süreci güvencesinin ihmal edilmesi göze batıyor ve bu durum sadece, ülkede yaşananları, insanlara aktarmak için çalışanları önemli derecede güvensiz bir durumda kalmasına katkıda bulunacak” denildi.
Özel raportör Kaye ise darbe girişiminin medyanın neredeyse tamamına (sadece eleştirenler değil) karşı kapsamlı saldırıyı haklı gösteremeyeceğinin belirterek, “ Bu yaygın ve aniden gelişen durumun, temel yargı sürecinin en temel unsurlarından yoksun ve tedbirlerin şok edici de hukukun temel unsurlarından yoksun bu kapsamlı ve sert tedbirlerin şok edici ve eşi benzeri görülmedi” ifadelerine yer verildi.
Uzmanlar, “Hükümetin, Gülen Hareketi’ne mensup insanlara yönelik iddialara dayanarak muhalif ve eleştirel sesleri ve kurumları tasfiye etmesi açıkça uluslararası insan hakları hukukunun standartlarını ihlal ediyor” denildi.
Her iki uzmanın Türkiye’yi kasım ayında ziyaret etmesi bekleniyor.