‘Diktatörlükle Yönetilen Ülkenin Nato’da Yeri Yok’

Romanya dışişleri eski bakanı Teodor Baconschi, Erdoğan’ı AB ve NATO’nun kurucu değerlerina sadakat göstermeye çağırarak, "’Diktatörlükle yönetilen ülkenin NATO’da yeri yok.’’ dedi.

Türkiye’deki antidemokratik gelişmeleri endişeyle karşıladıklarını belirten Romanya dışişleri eski bakanı Teodor Baconschi, Erdoğan’ı AB ve NATO’nun kurucu değerlerine sadakat göstermeye çağırdı.
“Diktatörlükle yönetilen ülkenin NATO’da yeri yok.” uyarısı yapan Baconschi, “Demokratik normlar ve hukukun üstünlüğünün işlerliği, insan haklarının formaliteden öte geçip uygulamada hayatiyet kazanması, Kuzey Atlantik bloğunu birbirine bağlayan stratejik unsurlardandır. Her üye, bu kurucu değerlere bağlı kalmalıdır.” şeklinde konuştu.
Baconschi’ye göre Türkiye, uluslararası hukukun bir bileşeni olarak kalmakla birlikte kendi egemen ve özgürce kararlarıyla kendi kaderini çizebilir. Ancak, AB’ ve NATO’nun kaderini izlemek isteyen, kendini bu yolun kurallarına adapte etmeli.
Baconschi: Amerika Gülen’i iade etmez
Romanya eski dışişleri bakanı Teodor Baconschi, Amerika’nın Erdoğan’ın baskılarına teslim olmayacağını da belirterek bu yüzden Gülen’i iade etmeyeceğini söyledi.
Revista22 adlı siteye mülakat veren Romanya’nın etkili diplomatlarından Teodor Baconschi, son günlerin popüler konusu Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusuna da değindi. “Amerika Gülen’i iade eder mi?” sorusunu cevaplandıran eski bakan, “Bildiğimiz kadarıyla Amerika, ilan edilmiş rakiplerden olsun, değişken partnerlerinden olsun, gelen baskılara şimdiye kadar teslim olmadı.” ifadelerini kullandı.