Avrupa Yargıçlar Birliği, ‘Türkiye’deki Cadı Avını’ Nato ve AB Yetkililerine Şikayet Etti: ‘Bu Hukuksuzluklara Karşı Hemen Harekete Geçin’

Avrupa Yargıçlar Özgürlük ve Demokrasi Birliği (Medel) Başkanı Gualtiero Michelini, NATO Genel Sekreteri ve AB yetkililerine mektup yazarak Türkiye’de ‘cadı avına’ dönüşen hukuksuzluklara karşı hemen harekete geçmelerini istedi. Mektubunda Türkiye’nin Bükreş Büyükelçilisi Osman Koray Ertaş’ın kara propaganda ve cadı avı itiraflarını örnek gösteren Michelini, NATO Genel Sekreterinden ve AB yetkililerinden müttefiki olan Türkiye’deki hukuk dışılıklara karşı durmaları çağrısında bulundu.
Romanya büyükelçisi Ertaş’ın Türkiye’deki tasfiyeleri, fişlemeler üzerinden hukuksuzca yaptıklarını itiraf etmesini mektupta örnek gösteren Medel Başkanı Gualtiero Michelini, Türkiye’de hakim ve savcıların bile temel hak ve özgürlüklerinden mahrum edildiğine dikkat çekti.
NATO ve AB yetkililerinden bir an önce müttefiki olan Türkiye’de yapılan hukuk dışılığa karşı durmalarını isteyen Michelini, mektubunda Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş’ın verdiği demeç ve açıklamalarında cadı avını itiraf ettiğini vurguladı.
Yapılanların bir cadı avı olduğunu, Büyükelçi Ertaş’ın demeçleri ile örnekleyen Gualtiero, Ertaş’ın 2014 yılından bu yana Türkiye gizli servisinin (MİT) birçok kurumda fişleme yaptığını ve bu cadı avı ile hakim ve savcıların ve diğer kamu görevlilerinin görevden alındıklarına dair açıklaması ile şok olduklarını belirtti.
Michelini, “NATO ve AB yetkililerinden, Türkiye’de yaşananlara karşı müttefiklerini demokrasi çizgisine çağırmaya ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde davranmalarını talep etmelerini bekliyor ve hakim savcıların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.” dedi.
NATO ve AB içerisinde ve müttefiki bir ülkede hakim ve savcıların ve kamu görevlilerinin bir suça karışmadıkları halde istihbarat örgütünün fişlemeleri ile böyle bir muameleye maruz kalmalarının ve görevlerinden alınmalarının kabul edilemeyeceğini kaydeden Avrupa Yargıçlar Özgürlük ve Demokrasi Birliği Başkanı, “Medel olarak hukuk, temel hak ve özgürlükler ve anayasal düzene bağlılık açısından Türkiye dahil tüm NATO ve AB ülkelerinin aynı özeni göstermeleri gerektiğine inanıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Diğer taraftan Medel, Türkiye’deki hukuksuz ve insan haklarını ayaklar altına alan gelişmeler konusunda üyelerini bilgilendirmek için web sitesinde  ‘Türkiye’deki durum’ adı altında bir bölüm açtı. Bu bölümde Türkiye’deki hukuksuzluklar ve gelişmeler kamuoyuna duyurulmaya başlandı.