Türk Büyükelçinin Romanya’nın Içişlerine Karışmasına Tepkiler Devam Ediyor.. Pnd Genel Başkanı Fenechiu: ‘Bu Okullar Romanya’ya Ait. Türkiye Bize Yönlendirme ve Baskı Yapamaz’

Geldiği günden beri Erdoğan’a yaranmak ve koltuğunu koruyabilmek için Hizmet hareketine yönelik cadı avı yapan ve Romanya’nın gururu okullarla ilgili akla ziyan iftiralar atan Büyükelçi Osman Koray Ertaş ve Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan’a tepkiler sürüyor. Romen yetkililer, bu açıklamaları “içişlerine müdahale” olarak değerlendiriyor. Romanya Ulusal Demokrat Parti (PND) Genel Başkanı Daniel Fenechiu, yazılı bir açıklamayla Türk diplomatların Romanya’nın içişlerine karışmamasını istedi.
Lumina Eğitim Kurumlarının Avrupa standartlarında eğitim veren Romanya’nın gururu eğitim kurumları olduğunu belirten PND Genel Başkanı Fenechiu, ”Bu okullar bizim okullarımız. Biz nasıl Türk devletinin içişlerine karışmıyorsak, Türk devletinin temsilcileri de içişlerimize karışamaz. Bu okullarımızla ilgili bize yönlendirme ve baskı yapamaz.” dedi.
“Türkiye’de meydana gelen olumsuz olaylar nedeniyle Türk yetkililerin yaptığı rahatsız edici açıklamaları Ulusal Demokrat Parti olarak Romanya’nın egemenliğine ve iç işlerine karışma olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle yetkililerin Türk devleti temsilcilerini uyarmalarını bekliyoruz.” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Ülkemiz sınırları içerisinde eğitim kurumlarının açılması ve işletilmesi konusunda karar verecek olan tek merci Romen devletidir. Aynen Türkiye’nin kendi ülkesindeki makamların izni ve onayı ile açılan okullar gibi. Bu nedenle Türk diplomatların yaptıkları açıklamalar kabul edilemez.
Yüzde 85’ten fazla Romen eğitimcinin çalıştığı bu okullar, Avrupa standartlarına uygun eğitim veriyor. Romanya kanunlarına uygun faaliyet gösteren, ulusal ve uluslararası seviyede önemli başarılar elde eden bu eğitim kurumları, Türkiye gibi güçlü bir devlete karşı nasıl bir tehdit oluşturabilir? Bunu anlamak çok güç. Sonuç olarak, yabancı bir ülke temsilcisi böyle tavır alamaz.
PND olarak, demokratik, bağımsız ve hür bir ülke olan Romanya devletinin kendi vatandaşlarını, kurumlarını korumasını ve diplomasi çerçevesinde saygılı olunmasını hatırlatmalarını bekliyoruz.
Romanya, her zaman Türkiye’ye karşı doğru bir tutum içerisinde oldu ve egemenliğine saygı duydu. Biz de aynısını Türk devleti ve yetkililerinden bekliyoruz.”