IŞİD Zihniyetli Elçilik Görevlisinin Açıklamaları Nedeniyle Türk Büyükelçi Belçika’dan Özür Dileyecek

Türkiye’nin Belçika Büyükelçiliği Brüksel Basın müşaviri Veysel Filiz’in İŞİD zihniyetini yansıtan mesnetsiz ve tehdit içeren açıklamaları nedeniyle Belçika Hükümeti ayağa kalktı. De Redactie’de yer alan habere göre Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders konuyla ilgili sert açıklama yaptı. Reynders, Belçikalı yetkililerine üzüntülerini ileten Büyükelçi Mehmet Hakan Olcay’ın Flaman bölgesi Başbakanı Geert Bourgeois ile irtibata geçeceği ve özür dileyeceği açıklandı.
Türkiye’de Erdoğan’ın devlette tasfiye amacıyla organize ettiği ileri sürülen darbe teşebüsü sonrasında sosyal medya üzerinden nefret ve tehdit içerikli paylaşımları ile dikkat çeken T.C. Brüksel Elçiliği Basın Müşaviri Veysel Filiz, Gazet van Antwerpen’e (GVA) yapmış olduğu açıklamalar ile ülkenin içişlerine karışması nedeniyle krize neden olmuştu.
Filiz, Belçika’daki bazı kurumların terörizmi desteklediğini ve üst düzey siyasilerin de bu kurumlar ile iç içe olduğuna dair hezeyanlar ileri sürmüş ve Belçikalı yetkililere hakaret etmişti. Bunun üzerine başta Flaman Bölgesi Başbakanı Geert Bourgeois olmak üzere birçok yetkili basın müşaviri Veysel Filiz’in söylediklerine tepki göstermiş ve Belçika’nın içişlerine karışmakla suçlamıştı. Bourgeois, Filiz’in açıklamalarını ‘saçmalık’ olarak değerlendirdi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Flaman Hükümeti Başbakanı, Viyana anlaşması uyarınca diplomatların bulundukları ülkenin içişlerine karışamayacağını hatırlatarak bir elçilik çalışanının Flaman Hükümetine bu şekilde ifadeler kullanmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.
belcika

Belçika, Türk Büyükelçiyi dışişlerine çağırdı

Bu arada Belçika Federal Başbakanı Charles Michel, Türkiye Büyükelçisi Hakan Olcay’ın Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını açıkladı. Michel, Türkiye’deki gerginliklerin Brüksel’e taşınmasına izin vermeyeceklerini belirtti.