Eski Cumhurbaşkanı Basescu’dan Erdoğan’a Uyarı: Demokrasi Değerlerine Dönmezse Şimdi Sokağa Çıkan Halk Bu Sefer Onu Devirecektir

Romanya eski cumhurbaşkanı Traian Basescu, eski mevkidaşı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sekiz maddeden oluşan bir dizi uyarı yaptı. Askerin halk önünde çok rencide edildiğini vurgulayan Basescu, Erdoğan’ın devletin temel değerlerine dönmediği takdirde yeni bir darbeyle intikam alacağını ileri sürdü. Erdoğan’ın önümüzdeki 2-3 yıl içinde tarih olacağını vurgulayan Basescu, “Bu başka sebeplerden değil; sadece sokağa çıkan halk bunu isteyecek.” dedi. Erdoğan’ın AB ve Amerika ile ilişkileri bozan davranışlarını Basescu şöyle sıraladı:
basescu
1- Kemal Atatürk’ten bu yana Türk ordusu hiçbir zaman başarısız olmadı; ama şimdi “darbe” yapmakta başarısız oluyorlar!
2- Türkiye’nin cumhurbaşkanı darbenin kazananı olarak görülüyor. Erdoğan, açıklanamayacak bir abartılı üslupla jandarma, askeriye, yargı gibi ülkenin temel kurumlarını hedef alıyor.
 3- Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, onlarca generali, amirali ve binlerce askeri çıplak bir şekilde insanların ve polislerin önünde küçük düşürerek askeriyle bağlarını koparıyor.
4- Hayali gücünün etkisiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’yla ilişkilerde kızgın teke (ca un cocoş in caldura) davranarak kırmızı çizgiyi aşma riski taşıyor.
5- Erdoğan, hukuk devleti olma ilkesine saygı göstermeyerek, ülke içi alınan kararlarda kötü eğilimli davranışlar gösteriyor ve böylece AB ile ilişkilerini bozuyor.
6- Ülkede hızlı bir şekilde yeniden islamlaşma süreci dolayısıyla, AB ile Türkiye arasındaki mesafe daha da büyüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu şekilde Avrupa Birliği’ne girme şansını yok ediyor.

7- Türkiye’nin eski Osmanlı imparatorluğu sınırlarına dönme eğilimi, en başta ve en başta komşularıyla ilişkilerini koparmak anlamına gelir.

8- Türkiye’nin %18’ini oluşturan kürtlere uygulanan çözüm süreci, Erdoğan’ın ülke içi barışı bozmasına neden oldu. Ankara, İstanbul ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki saldırılar ise, sadece saygı gösterilmesi gereken bir azınlığa gösterilen agresif bir politikanın sonucudur.
Bu kadar başarısızlıktan sonra, kesin olan iki şey var:
1-Maalesef, eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin kurucusu Kemal Atatürk’ün ilkelerine geri dönmezse, askeriye gelecek sefer başarısız olmayacaktır.
2- Erdoğan, önümüzdeki 2-3 yıl içinde tarih olacak ve o zaman şimdinin tutuklu general ve amiralleri kahraman ilan edileceklerdir. Başka sebeplerden değil; sadece sokağa çıkan halk bunu isteyecek.