Gülen : Darbeyi Uluslararası Bir Komisyon Araştırsın

İktidar temsilcilerinin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen, iddiaları net bir dille yalanladı. Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadığını anlatan Gülen, “Uluslararası bir komisyon darbeyi araştırsın, sonucunu şimdiden kabul ediyoruz.” dedi.
Fethullah Gülen, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası New York Times, Financial Times, Sky News ve The Guardian başta olmak üzere dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının sorularını cevapladı. Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları ‘iftira’ olarak niteledi. Bunun arkasında kimlerin olduğunu soruşturmak üzere uluslararası bir komisyon kurulması çağrısında bulundu. Gülen, “Böyle bir iddia varsa hakikaten uluslararası bir organizasyon bu meseleyi tahkike alsın. Hakikaten var mı yok mu ona göre karar versinler. Yalan bile olsa, sahte şahitlere para verilip iftira kağıtları imzalatılsa bile çıkacak sonuca ben razı olurum.” diye konuştu.
İftira atmaktan Allah’a sığınırım

Bir gazetecinin, “Bazı medya organlarında bu olayı esasında Erdoğan’ın ordu içindeki gücünü arttırmak için böyle bir senaryoyu uygulamaya koydurduğuna ilişkin yorumlar var. Siz ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bu bir senaryo demek bir mümin için yalan olur, iftira olur. Kalkıp bundan dolayı bunlar bu işi yaptı demek başkaları gibi bizim iftiraya düşmemize sebebiyet verir. Ben de öyle bir şeyden Allah’a sığınırım.”
17 Aralık’ta da iftira attılar

Fethullah Gülen’e, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, kendisinin iadesiyle ilgili olarak yaptığı, “Bizden bir iade istemi olmadı. Bu konuda bir kanıtları varsa getirsinler bakalım.” sözleri de hatırlatıldı. Bunun üzerine Gülen, “Daha önce böyle istekler oldu aslında. 17 Aralık, 25 Aralık hadisesi nedeniyle yine taraftarları yaptı dediler. Aslı astarı yoktu. O da bir iftiraydı. Buradaki emniyet açısından sorunum yok. FBI burada birini de yakaladı galiba. Orman içinde kalmış bir şeyler yapmak için. Kaldığım yerden memnunum ama onlar öyle cebren celb ederlerse buna da boynumuz kıldan incedir. Fakat ben bir şey bulacaklarına kani değilim. Önce yaptıkları iftiralar gibi şimdi yaptıkları da sadece iftiradan ibaret.” diye konuştu.
Darbe girişiminin mantığı yok

Defaatle Genelkurmay’a kendilerine biat etmeyen, kendileri gibi düşünmeyen insanları paralelci diye atmayı teklif ettiler, bir ihtimal de onları da dayattılar buna. Belki böyle bizden gibi görünen onlara yakın bir tanesi o üç beş subayı tahrik ederek öyle film gibi, senaryo gibi bir şey yaptı; yani öyle de olabilir. Çünkü kendileri de ifade buyurdukları gibi ‘işimiz kolaylaştı, nasıl olsa bu işe adı karışan herkesi artık çok rahatlıkla atabiliriz, ne Genelkurmay Başkanı’na ne kuvvet komutanlarına sormaya ihtiyaç yok’ demek suretiyle biraz bu senaryo onlar tarafından hazırlandı. Yoksa meselenin mantığı yok. Tiyatro gibi bir şey yani.”
Türk halkına ‘itidal’ çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisine biat etmeyenlere karşı ‘alerjisi’ olduğunu anlatan Gülen, Türk halkına bir mesajının olup olmadığı sorusu üzerine ise itidallerini korumaları çağrısında bulundu: “Türk halkına söyleyeceğim ise şu olur, biz askeri darbelerden, 27 Mayıs’ta daha askere gitmemiştim, Edirne’de bir camide imamdım o zamanlar. O darbeyi de yedim. 12 Mart muhtırasında da aldılar içeriye. O zaman mahkemede aklandım. Sonra 12 Eylül’de, 6 sene kadar takip ettiler ardından takipsizlik verildi. Yine 28 Şubat’ta işte burada Haziran fırtınası diyeceğimiz olayda, Nuh Mete Yüksel dava açmıştı, burada, New Jersey’de gittim bir savcıya ifade verdim, ondan da beraat ettim. Yargıtay beraati onayladı. O açıdan darbelerden hep darbe yemiş biri olarak, Türk toplumunun darbelere sıcak bakmaması tavsiyesinde bulunabilirim. Zaman en önemli tefsircidir. Zamanın meseleyi tefsir etmesine bıraksınlar. Allah er geç hakikati ortaya çıkarır. Herkes gerçeğin ne olduğunu görür. Şimdiye kadar gelenler gelip geçtiği, tarih olduğu gibi bu son hadise de gelip geçecek ve tarih olacaktır Allah’ın izniyle…”