İnsan Hakları İzleme Örgütü: Hükümet Ölümlerin Soruşturulmasını Engelliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch–HRW), doğu bölgelerinde terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlar sırasında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Dün yapılan açıklamada, Türkiye hükümetinin, Güneydoğu’da sivil ahaliye karşı yapılan kitlesel hak ihlallerinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulmasını engellediği belirtildi. İddia edilen hak ihlalleri arasında; sivillere yönelik kanunsuz öldürmeler, sivillerin kitlesel olarak zorla yerinden edilmesi ve özel mülke yönelik yaygın ve hukuksuz tahribat sıralandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, “Hükümetin, Güneydoğu’da birçok bölgeyi fiilen abluka altına almış olması, bir şeylerin örtbas edilmeye çalışıldığına ilişkin şüpheleri besliyor.” dedi.
Açıklamada yer alan tespitler ve öneriler özetle şöyle: “Hükümet, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin bölgeye girmesine ve konuyu kendi standartları çerçevesinde araştırmasına hemen izin vermeli.
Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İçin Doktorlar gibi insan hakları alanında faaliyet gösteren grupların, ihlalleri belgelendirmek amacıyla bölgeye girmesine, operasyonlar bittikten ve sokağa çıkma yasakları kaldırıldıktan sonra bile yetkililer tarafından izin verilmiyor.
‘338 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ’
Ölümlerin, yıkımların ve kitlesel yerinden etmelerin önemli bir bölümü, aralarında Cizre’nin de bulunduğu dokuz farklı kentte gerçekleşti. 355 binden fazla insan yerlerinden edildi. Güvenlik güçleri ile PKK’lılar arasında silahlı çatışma yaşanan yerlerde en az 338 sivil öldürüldü.
14 Aralık-11 Şubat arasında, 11 çocukla birlikte en az 66 Cizreli, ateşli silahla vurulma veya havan topu patlaması sonucu öldü. Bazı vakalarda ellerinde beyaz bayrak taşıyan sivillere de ateş açıldı. Çatışma yaşanmayan veya barikat bulunmayan mahallelerde de bazı siviller öldürüldü.” İSTANBUL MuhabirAjans