Dallas, Bütün Amerika’ya Yayılıyor

ABD’nin birçok eyaletinde polislere karşı şiddet artarken, siyahî Amerikalılar polis kurşunuyla ölen vatandaşlar için şiddeti kınayarak barışçıl eylemler düzenledi. Dallas’ta yaşanan trajik hadise, ABD’nin pek çok yerinde tekrarlanıyor.
ABD’de iki eyalette siyahî Amerikalı iki vatandaşın polis kurşunuyla hayatını kaybetmesiyle yaşanan kaos yayılıyor. Önceki gün Teksas’ın Dallas şehrinde 5 polisin ölümüne yol açan keskin nişancı eyleminin ardından üç farklı eyalette de polisler hedefteydi.
Tennessee eyaletinde Perşembe günü 37 yaşındaki Lakeem Keon Scott isimli vatandaş, bir otele ve ana yola ateş açarak bir kadını öldürürken, biri ağır olmak üzere çok sayıda polisi yaraladı. Polis yetkilileri, silahlı adamın son günlerde yaşananlardan etkilenmiş olabileceğini duyurdu.
Perşembe geç saatlerde gerçekleşen Dallas saldırının ardından, Cuma günü de Missouri ve Georgia eyaletlerinde polislerin pusuya düşürüldüğü haberi geldi. Missouri’nin St. Louis şehrindeki olayda, polisin kırmızı ışıkta bekleyen bir araçtan açılan ateşle boynundan vurulduğu açıklandı.
Georgia’nın Valdosta şehrinde ise 22 yaşındaki Stephen Paul Beck, araç hırsızlığı sebebiyle 911’i arayarak polis çağırdı ve polis olay yerine geldiğinde onu arkasından vurarak yaraladı. Öte yandan Wisconsin’de 43 yaşındaki Byron Cowan, sosyal medyada polislere tehditte bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Siyahî Amerikalılar için sokağa
Bununla birlikte, Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) hareketi de California, Arkansas, Georgia, New York, Washington DC ve Louisiana eyaletleri başta olmak üzere, 10’dan fazla yerde sokağa çıktı. Hareketin sosyal medya adresinden açıkça şiddet reddedildi.
Illionis eyaletinde göstericiler, Başkan Obama’nın eskiden yaşadığı evin önünde toplandı. NATO zirvesi için Polonya’da bulunan Barack Obama ise Avrupa seyahatini erteleyerek, ülkeye geri döndü. Dallas’ta ise polisler için anma düzenlendi.
Öte yandan, Dallas’taki saldırının ardından basının karşısına bilgi verme amaçlı çıkan ve “Çoğu zaman çok destek bulamıyoruz. Bugünü, o diğer günler gibi olmasın.” sözleriyle duygu yüklü bir konuşma yapan David Brown’ın oğlunu, kardeşini ve ortağını de şiddete kurban verdiği öğrenildi.

Saldırganın evinden bomba malzemeleri çıktı

Dallas’taki saldırıyı gerçekleştiren 25 yaşındaki eski ABD askeri Micah Johnson’ın herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığı açıklanırken, Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings, şüphelinin AR-15 tipi piyade tüfeği kullandığını ve üzerinde kurşungeçirmez yelek olduğunu belirtti. Ayrıca Dallas polisi Johnson’ın evinde bomba yapım malzemeleri, silah ve cephane bulduklarını da söyledi.